Nie jesteś zalogowany. Prosimy zaloguj lub zarejestruj się na Forum Miasta Łańcuta i okolic

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 13 Głosów - 3.08 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żebracy w Łańcucie.
06.02.2010, 15:16:15
RE: Żebracy w Łańcucie.
Jak to wyglada tu w Koszalinie ? Nie widać ich wielu. Czasem jak jadę z małżonką na koszalińską giełdę handlową, latem w niedzielę, to spotykam tam młodego człowieka ok. 35 lat. Ma jakieś schorzenie jakby epileptyczne, trzęsie się, dygoce, a na kartce napisane wiele innych chorób. Przyznam że kilka złotych wrzucę mu do spodka który ma przed sobą. Żal mi go bo życie potraktowało go okrutnie. Czy ma jakąś rentę ? Być może nie, bo chyba nigdzie nie pracował przy takiej chorobie, a na pijaczka mi nie wyglada
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08.02.2010, 13:15:43
Jeżyk, koleś miał po prostu dilerkę Tongue

[Obrazek: button.png] [Obrazek: aniscout.gif]
------------------------------
08.02.2010, 19:15:28
Hehe, nie sądzę. Takiego nie trudno rozpoznaćSmile
08.02.2010, 21:23:19
Danny - Chodziło Ci chyba o delirkę, prawda? Cool

Zima spowodowała zniknięcie żebrających z Łańcuta. Wyjątkowo ostatnio widziałem nie tyle żebraka, tylko osobę zbierająca na jakiś cel (nie wiem, czy można to tak rozróżniać... może zbieracze?) obok fryzjera przy 3go maja. W Rzeszowie tacy klęczący z kartkami jednak trwają - szczególnie tam, gdzie jest w pobliżu jakiś większy sklep, gdzie można na chwile wejść i się ogrzać. Przykład - między dworcem PKS a PSSem pani z dzieckiem. na parkingu pod Tesco - 'zbieracze' z kartkami podpisanymi przez fundacje, pieczątkami...

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
[Obrazek: Sygnaturka.jpg]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
03.03.2010, 15:22:52
Mam znajomego , ktory przez kilka lat był recepcjonistom w pewnym lokalu, w którym mieszkali rumuni. Mówił że mieszkali przez kilkanaście miesiecy. Rumunka wychowująca małe dzieci - nie uzywała ani pampersów, ani pieluch - za kazdym razy nowe spiochy lądowały w koszu. Byle czego nie jedli stolowali sie w pobliskim barze lub restauracji. Po żebraniu na cmenatrzach i kosciołach - po wiekszych uroczystościach - Rumuni chwalili sie ile to oni nie zarobili w ciągu jednego dnia - w kazdym razie więcej niż recepcjonista przez cały miesiąc. Wszędzie woża sie taksówkami, stołuja w barach i restauracjach. a jak w ostatni dzień odjeżdzali - jak sie ubrali, ogolili i wymyli - to jak biznesmeni wyglądali. powiedzcie kogo z Polaków stac na takie luxusy ??????? Nie mówiąc juz o tym że od czasu do czasu recepcjonista wzywał policje bo jak chlopy popili to robili demolkę. Ciekawe jak z obywatelstwem takich jegomosci - czy ktoś to kontroluje???
03.03.2010, 18:10:58
Bardzo ciekawe są te cygańskie tajemnice. Któż ich rozszyfruje. To tajemny świat znany tylko im samym. My możemy tylko patrzeć na nich podejrzliwie i tyle, a oni mają własny sposób na życieCool
03.03.2010, 21:15:52
Był juz taki jeden co te ich plany na życie pokrzyżował....

Najpiękniejsze użytkowniczki NFM w bikini

ŻĄDAM DOSTĘPU DO MORZA DLA ŁAŃCUTA!
03.03.2010, 21:53:15
To prawda. Pokrzyżował też plany innym nacjom narodowościowym. Strach się bać takich ludziBiggrin
04.03.2010, 10:35:45
Poraża... zaradność takich ludzi i umiejętność wykorzystywania innych. Potrafią poradzić sobie wszędzie, a często na początku nie stoi za nimi ani wielki a nawet pokaźny kapitał, ani organizacja scentralizowana. Niby życie na wozie i wróżenie, a popatrzcie sami - jak można sprytem i bezwzględnością poradzić sobie w życiu...

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!!
[Obrazek: Sygnaturka.jpg]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
04.03.2010, 13:02:24
Kiedyś, dawno temu, było to w pobliskim Białogardzie, cyganka wrużyła mi z ręki. Poszedłem z kolegą na obiad do restauracji i tam dosiadła się do stolika taka jedna. Wywróżyła mi że będę miał dużo znajomości, i to być może się sprawdziło, i ze będę miał...... dużo pieniędzy. He, tu akurat nie trafiła dobrze. Z pieniądzmi bywało różnie. Raz na wozie, raz pod wozemCool Jak w życiuAle_widok
04.03.2010, 13:44:03
No Jeżyk - dożo pieniedzy - to pojecie wzgledne - sam wiesz Smile)) Jedno w nich podziwiam - potrafią sie dogadac i w jakims sensie solidarnie wspierać, a Polak Polaka zawsze "wydoi", no chyba że popiją to się biją Smile
11.03.2010, 13:35:13
gdyby Polacy od pokoleń jeździli lub przebywali w innych krajach żebrząc, to też by byli solidarni a oszukiwali i kradli innych. Polacy zaczęli wyjeżdżać masowo dopiero kilka lat temu, dotychczas mało kto się na to decydował i wszyscy kisiliśmy się między sobą. Jeśli masz już żebrać i spać pod wycieraczką to chyba lepiej żebrać o 5$, 5£ lub 5€ niż o 5PLN. Wiec poczekajmy kilka pokoleń to zmiany będą widoczne również.

Zaczarowany pierniczek
11.03.2010, 14:23:48
OJ ZEGFRYD - chyba uciekałes z lekcji historii - Polacy emigrowali od bardzo dawna np tzw wielka emigracja, a takze przy okazji różnych "zawieruch", które przetaczały się przez nasz kraj. Takze to raczej jest jakas narodowa mentalnośc, a nie to że Polacy od niedawna migrują. Zresztą byłem za granicą i sam sie przekonałem, że Polak Polaka "wydoi" najszybciej
11.03.2010, 16:41:39
Masz rację REMEBER. Moi wujkowie też jeździli kiedyś do Ameryki "Za chlebem" Znam te sprawy z opowiadania moich rodziców. Tylko w czasach komunistycznych mocno ograniczono możliwości migracji ludności ze względów politycznych i ideologicznych. Ale już pod koniec ich panowania też liczne rzesze wyjeżdzały np. do NRD, niby turystycznie, ale tak naprawdę to na handel
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy