Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agata lat 14 poddała się zabiegowi aborcji
23.06.2008, 08:04:26
RE: Agata lat 14 poddała się zabiegowi aborcji
z drugiej strony miała by 24 lata i dziecko odchowane Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23.06.2008, 18:50:20
Kobieta może 'uśmiercić' płód na wiele sposobów. Może się upijać przez 2 miesiące, łyknąć jakieś leki... I to też będzie w pewien sposób aborcja - gdy świadomie (!) - sztucznie - przerywamy ciążę. Gdy ma to cechy naturalne - to wtedy mówimy na to poronienie.

Bake
Cytat:Dziecko niepoczęte jest zależne od matki i jej sumienia.

Dziecko niepoczęte? To mówisz chyba o stanie, w którym plemnik i komórka jajowa się nie połączyła. Domniemywam, że chodzi Ci o dziecko NIENARODZONE...?
Gdyby więc chodziło o dziecko nienarodzone - to też nie mogę uznać takiego pomysłu za jakkolwiek poważny.
Wg mnie - kobieta kiedy zajdzie w ciążę i to w jakikolwiek sposób jest za dziecko odpowiedzialna i NIE JEST panią i włądczynią tego życia, które nosi w sobie. To jest w pewnym stopniu przywilej, ale i wielki obowiązek, z którym powinna się liczyć jako kobieta kiedykolwiek współżyje z mężczyzną.
Dziecko jest efektem gwałtu? To sie mówi tak - dziecko samo na świat się nie prosi. A to, że życie powstaje nawet tam, gdzie dochodzi do gwałtu - to nie jest jego wina. I dziecko nie jest ZŁE, jeżeli poczęte w gwałcie.

Iwcia wspomniała o tym, że powinni się tu zmobilizować rodzice. ja dorzuciłbym jeszcze państwo, które w takich wypadkach jak dziecko pocze przez gwałt, bez szans na akceptację ze strony matki - szczerze to wolałbym, aby więcej moich podatków poszło na takie dzieci, niż na polskie drogi.

Trochę wikipedii teraz:
Cytat:W przypadku małoletniej lub kobiety ubezwłasnowolnionej całkowicie, do dokonania aborcji wymagana jest zgoda przedstawiciela ustawowego na piśmie. W przypadku małoletniej powyżej 13 roku życia wymagana jest także jej pisemna zgoda; jeżeli ma poniżej 13 lat, wymagana jest zgoda sądu opiekuńczego, a małoletnia ma prawo do wyrażenia własnej opinii.
Cytat:Kobieta ciężarna nie ponosi odpowiedzialności karnej za przerwanie ciąży.
Cytat:Obywatele polscy mogą legalnie dokonywać aborcji we wszystkich państwach, których ustawodawstwa wewnętrzne to dopuszczają po spełnieniu określonych tym prawem warunków (np. w Wielkiej Brytanii). Zgodnie z zasadą podwójnej karalności polskiego prawa karnego, osoby uczestniczące w procesie dokonywania aborcji (np. lekarz obywatelstwa polskiego) w takim przypadku nie są ścigane w Polsce, gdyż nie popełniają przestępstwa (art. 111 § 1 Kodeksu karnego).

Czyli prawo mówi co innego, niż ja czuję/uważam. No ale takie bywa prawo. Które tak czy inaczej stwarza bardzo wiele możliwości legalnego przeprowadzenia aborcji poza granicami kraju nawet przez lekarza obywatelstwa polskiego.

Tak poczytałem dalej i wyszło chyba, ze najbliżej mi do hinduizmu...
Cytat:Hinduizm uważa aborcję za zbrodnię (jeden z 6 rodzajów morderstwa) i za jeden z najcięższych grzechów. Aborcja stanowi przeszkodę na drodze do połączenia się duszy (atmana) z Brahmanem. Hinduizm głosi, że zarodek ludzki jest świadomą istotą, godną ochrony, ponieważ dusza inkarnuje się w chwili poczęcia. Opisane jest jak bóg Kryszna skazał Aśwattamę na nieśmiertelność (czyli na wieczną niemożliwość wyzwolenia się z cyklu życia i cierpienia) za usiłowanie zabicia embriona.
Ten i powyższe cytaty - źródło Wikipedia LINK

Ponadto...

Cytat:Art. 4a. 1. Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy:
1) ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej,
2) badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże
prawdopodobieństwo ciężkiego nieodwracalnego upośledzenia płodu albo
nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu,
3) zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego”.
Cytat:W roku 2006 zarejestrowano 340 zabiegów przerwania ciąży, to jest o 115 zabiegów więcej niż w roku 2005 i o 147 więcej niż przed dwoma laty. W związku z zagrożeniem życia lub zdrowia kobiety ciężarnej wykonano 82 zabiegi przerwania ciąży. Natomiast w wyniku
przeprowadzonego badania prenatalnego wskazującego na duże prawdopodobieństwo ciężkiego nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu wykonano 246 zabiegów, jest to o 78 zabiegów więcej niż w roku 2005.
W 12 przypadkach przerwania ciąży dokonano w związku z faktem, że ciąża była wynikiem czynu zabronionego.
Sprawozdanie - Sejm.gov.pl

Należy zatem zauważyć, że te 12 przypadków było uzasadnione przynajmniej z prawnego punktu widzenia. Jak jednak wiemy - prawo a moralność...
Dawno dawno temu w innym temacie mówiłem, że to kobieta ponosi odpowiedzialność za życie, które w sobie nosi. I pewnie gdyby to życie przerwała - nie spotka jej kara... prawna. Bo moralna na pewno.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
25.06.2008, 10:25:38
Falkhor napisał(a):[quote]
Czy ten zabieg był legalny?
Czy ten zabieg był etyczny?
Czy kobieta ma prawo do przerwania życia, które w sobie nosi?
Jak oceniacie postawy osób wypowiadających się na ten temat?

1. Był, ciąża jest wynikiem czynu zabronionego.
2. Tak
3. Oczywiście, że ma. To ona rodzi, to jej macica. Nie rozumiem mężczyzn którzy wypowiadają się na temat aborcji, oni są tylko "rozpłodnikami".

A co do adopcji, niestety trzeba przejść przez wiele procedur aby je dostać. Przez ten czas małżeństwo może się rozpaść i dziecko dalej musi być w domu dziecka i czekać na kolejną rodzinę która go zechce.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
25.06.2008, 17:27:26
Sleepwalker - Były jednak wątpliwości, czy to wogóle był.. gwałt.
A co do tego:
Cytat:3. Oczywiście, że ma. To ona rodzi, to jej macica. Nie rozumiem mężczyzn którzy wypowiadają się na temat aborcji, oni są tylko "rozpłodnikami".
Heh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji No ciekawe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ale masz trochę racji. Bo facet po stosunku może powiedzieć, ze żąda zwrotu plemników. I że jesteśmy tylko rozpłodnikami? To wg Ciebie Ty jesteś eee... przechowalnikiem? Żenua.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
16.07.2008, 11:07:46
Taaaaa, cala ta sytuacja z aborcja jest dla mnie dowodem na to, ze Kosciol nie powinien za bardzo wtykac nosa w nie swoje sprawy. Owszem swoje zdanie moze wypowiedziec, ale nie zaraz naciskac na dziewczyne, co ma zrobic.
Zrobila jak widac po swojemu, ale cala ta nagonka Kosciola i duchownych byla dla mnie conajmniej nie na miejscu.

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
16.07.2008, 16:14:36
teraz ta dziewczyna mogłaby miec problemy i nie móc miec juz dzieci - to by była odpowednia kara heh

17.07.2008, 09:50:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2008 09:51:13 przez Bake.)
Qmar, słowa uznania dla Ciebie. Twoja ostatnia odpowiedz jest kwintesencją katolicyzmu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

modlitwę polaka pamiętacie ? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
17.07.2008, 12:08:17
zostawmy moj katolicyzm na bok Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji nie jestem jakims zagożałym chrzescijaninem udzielającym sie gdzie moze w strukturach koscioła, mimo to wierze lecz głupota powinna byc karana zwłaszcza podwójna niedosc ze zaszła w ciąze to jeszcze ja usuneła.... żenada i łatwizna, Bóg karał ludzi za nieprawosc i niech nikt mi nie wmawia ze to nie jest katolickie bo nie znam chrzescijanina który zawsze postepuje wg bibli (gdzies kilku pewnie jest) ;] nikt mojego zdania nie zmieni koniec ;]

17.07.2008, 17:02:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2008 17:07:21 przez SunShine.)
qmar no nie wiem czy Bóg kogokolwiek karał, popełniasz błędy i tyle... Błędy mają konsekwencje. Wydaje mi się że tak nawet nauczają na religii w szkołach że Bóg za nic nikogo nie karze. Idąc dalej nurtem katolicyzmu kare lub nagrodę dostaniemy dopiero w niebie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji lub piekle
Także takie stwierdzenie wydaje mi się śmieszne Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Czy ten zabieg był legalny? Jak była nieletnia to pewnie tak.
Czy ten zabieg był etyczny? Nie.
Czy kobieta ma prawo do przerwania życia, które w sobie nosi? Powinna je mieć.
Dzieci w takich związkach nie maja i tak dobrego dzieciństwa z reguły :/ niezarabiająca i niedojrzała do macierzyństwa matka... Ale mogła je oddać do rodziny zastępczej...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
17.07.2008, 17:06:49
"Czy kobieta ma prawo do przerwania życia, które w sobie nosi? Powinna je mieć."
idąc droga religi tylko Bóg ma takie prawo Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

wiesz była przypowiesc o Sodomie i Gomorze:
fragmen w Wikipedii:
"Sodoma i Gomora - legendarne Biblijne miasta położone w dolinie Siddim, które Bóg zniszczył deszczem siarki i ognia z nieba. (...) Według legendy żona Lota wprawdzie uszła z zagłady Sodomy, lecz niedługo cieszyła się ocalonym życiem, ponieważ złamała ścisły zakaz spoglądania za siebie podczas ucieczki - dlatego zamieniona została w "słup soli".(...)"
No chyba jednak karał Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
wiec nie wmawiajcie ze wszyscy sa tacy dobrzy ^^

17.07.2008, 17:17:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2008 17:21:57 przez SunShine.)
eh a mówiła siostra chyba że Pismo trzeba czytać symbolicznie? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
W takie stworzenie świata jak było napisane też wierzysz?
A najlepiej to "idźcie i rozmarzajcie się" i będzie fajnie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Tu chodzi bardziej o aspekty prawne a nie religijne, bo jak ktoś nie wierzy to się nie będzie bał że gniew Boży w postaci gromu z jasnego nieba w niego strzeli Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
no i masz pokarało Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ta dziewczyna raczej będzie miała wyrzuty sumienia, widząc twarz dziecka na ulicy. To tez czasem duża kara. No chyba że jest wypraną z uczuć egoistką...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
17.07.2008, 23:46:25
Nie wiem jaka jest ale jakas kara sie jej nalezy od zycia za to co zrobiła jak jest bezmyslna i to 2 razy z rzędu. Nie obchodzi mnie prawo i religia tylko moje przekonania a są takie a nie inne Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Prawo przestrzegac musze a religia ukierunkowuje moje przekonania ale ich nie ustala Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

18.07.2008, 09:00:42
Qmar rozumiem Twój gniew i może masz racje, ale to nie ludzkie życzyć komuś nieszczęścia. Może zrozumie że zrobiła źle.

Pamiętajcie o prezerwatywach !

18.07.2008, 09:40:44
Jaj jej złego nie zycze wbrew pozorom, uwazam jednak ze zrobiła głupio i jakies konsekwencje by sie przydały - moze "zaproponowałem" zbyt srogie ale powinna dostac za to po dupie od zycia.

21.08.2008, 23:11:24
Rudzia, ale nie bierzesz pod uwagę faktu, że ta dziewczyna wiedziała co robi godząc się na seks i wiedziała jakie są konsekwencje. Macie rację to był szczeniacki wybryk. Jestem za resztą, że nie powinna usuwać tego dziecka. Zabić (bo tak to można nazwać) jest najłatwiej, kiedy ofiara nie stawia oporu.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy