Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agata lat 14 poddała się zabiegowi aborcji
18.06.2008, 18:23:00
Agata lat 14 poddała się zabiegowi aborcji
Cytat:Katolicka Agencja Informacyjna podała, że 14-latka z Lublina, która zaszła w ciążę ze swoim kolegą, poddała się zabiegowi aborcji w Gdańsku.

Dziś był ostatni dzień ciąży, w którym zabieg można było wykonać - polskie prawo zezwala na zabieg do 12. tygodnia, jeśli ciąża jest wynikiem czynu zabronionego.

14-latka zaszła w ciążę ze swoim o rok starszym kolegą. Prokuratura wydała dokument stwierdzający, że "zachodzi wysokie prawdopodobieństwo, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego - obcowania płciowego z osobą poniżej 15 lat". Dziewczynka i jej matka chciały dokonać aborcji, ale dwa szpitale w Lublinie odmówiły, a potem nie dokonano go także w szpitalu w Warszawie.
Źródło - Gazeta.PL

Sprawa w ciągu ostatnich miesięcy mocno medialna. Kontrowersyjna społecznie. Politycznie. Etycznie. Prawnie. Odsłania dwubiegunowość naszego kraju jako państwa i narodu przy jednoczesnym angażowaniu publiki międzynarodowej.
Czy ten zabieg był legalny?
Czy ten zabieg był etyczny?
Czy kobieta ma prawo do przerwania życia, które w sobie nosi?
Jak oceniacie postawy osób wypowiadających się na ten temat?
Po prostu - co o tym sądzicie? Piszcie.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
18.06.2008, 19:29:19
RE: Agata lat 14 poddała się zabiegowi aborcji
Ja od siebie powiem bardzo prostymi słowami.

Cytat:Czy ten zabieg był legalny?

Zgodnie z często chorym i absurdalnym prawem, zabieg wychodzi na to ze był zgodny z prawem

Cytat:Czy ten zabieg był etyczny?

Całkowicie nie i nikt mnie o tym nie przekona że był Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Czy kobieta ma prawo do przerwania życia, które w sobie nosi?

Nie ma żadnego prawa i nie powinna go mieć.

Cytat:Jak oceniacie postawy osób wypowiadających się na ten temat?

No cóż w USA powoli zaczynają się bić w głowę czym faktycznie jest aborcja i w jaki debilny sposób wprowadzali kilka lat temu wychowanie sexualne w szkołach. My to dopiero musi przejść, aby faktycznie zobaczyć to na oczy. Niestety zgromadzenie lewicowych itp. ludzi koniecznie chce nam to pokazać :/

Pozdrawiam Maciej
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
19.06.2008, 08:22:20
Kurcze całego posta skierowanego do Macieja skasowałem bo ja cały czas myślałem że dziewczyna została ZGWAŁCONA. A tu proszę pobawiła się z kolegą i ma bobaska. Powinna urodzić i wziąć za swoje czyny odpowiedzialność.

Ja sam za aborcją nie jestem ale w uzasadnionych przypadkach (zagrożenie życia gwałt) aborcja jest zrozumiała.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
19.06.2008, 11:52:30
Bake media to nazywają zgwałceniem, ponieważ obydwie osoby nie miały 18 lat... Więc zgodnie z prawem był to gwałt.
No ale tak jak mówisz był to ich szczeniacki wybryk, za który powinna ponieść konsekwencje, a nie iść w pewien sposób na "łatwiznę".

Pozdrawiam Maciej
19.06.2008, 13:39:59
a co myślicie o aborcji na dziecku które powstało w wyniku brutalnego gwałtu ?

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
19.06.2008, 16:13:01
Można wtrącić, że wiele osób czeka na dziecko do adopcji. Wiele osób dziecka mieć nie może. Dlatego jak dla mnie sama aborcja jest wystąpieniem przeciwko prawu, nad którym człowiek nie ma kontroli gdy już straci kontrolę - czyli chwila poczęcia. To taka strefa sacrum.

Nie uważam, żeby dziecko z gwałtu i dziecko z kochającej się rodzinie miało inne prawa - że jedno nie może podlegać aborcji, a drugie może.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
19.06.2008, 16:51:22
a dlaczego w takim razie istnieją domy dziecka skoro tylu rodziców czeka na adopcje?

19.06.2008, 20:02:56
Bo to nie jest 'produkcja taśmowa' i nie każdy czekający na dziecko z adopcji takei dostanie. Z resztą to i tak - zrzucenie winy na to, że domy dziecka są pełne - nie zmienia faktu o podejściu do aborcji, bo czy można widzieć aborcję jako sposób na redukcję zapełnienie domów dziecka? Oj, Bake Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
jeden z komentarzy na którymś serwisie mówił wprost - no tak, stała się aborcja i teraz problemu nie ma, bo pozbyto się dziecka, któro przecież taki opór stawiało.
Dlatego też w pierwszym poście zapytał o prawo kobiety do 'władania' prawem do życia... dziecka poczętego.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
22.06.2008, 11:21:27
Dziecko niepoczęte jest zależne od matki i jej sumienia.

22.06.2008, 18:04:44
a co myślicie o aborcji na dziecku które powstało w wyniku brutalnego gwałtu ?

Sory, ale nie. Takie dziecko może być nie kochane, matka może nie będzie chciała go zaakceptować. Dziecko nie jest niczemu winne wiec po co zakazywać je na życie bez miłości czy też w sierocińcu

Może i mnie ktoś zlinczuje, ale uważam, że dziewczyna dobrze zrobiła. Ok nie pomyślała, zaszła w ciążę, ale dlaczego karać dziewuchę aż tak bardzo. Dziecko to nie zabawka i nie można pozwolic by opiekowała się nim jakaś niemądra smarkula, która ledwo od ziemi odrosła. A po za tym jeszcze nie raz zmarnuje sobie zycie, ale niech to zrobi sobie, a nie dziecku

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
22.06.2008, 18:32:33
Rudzia nie zdajesz sobie sprawy ile kobiet nie może zajść w ciąże. Takie osoby bardzo chętnie wezmą pod swoje skrzydła dziecko. Nawet nie wiesz ile osób z samych USA stara się o polskie dzieci z domów dziecka... Jest to na prawdę znaczna ilość.

Hmm ale też trzeba sobie zadać pytanie czy aby na pewno to był gwałt ?? posługujemy się tu definicją prawną (wiekową), a może oni znali ta regułkę prawna i chcieli to zrobić ? Tylko potem cala ta nagonka ja zniszczyła ?? Ile to razy pisali, że ta dziewczyna zmieniała zdanie...

PS. Przeglądając prawo na całym świecie. Aborcja w 99% przypadków jest nielegalna. W 1% jest kilka sytuacji typu np gwałt gdzie dana osoba może poddać się aborcji, co oczywiście będzie dalej zgodnie z prawem nielegalne, tylko jak stanowi prawo dana osoba uniknie odpowiedzialności karnej.

Nie wiem czy mnie ktoś zrozumiał Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ale podsumowując aborcja jest nielegalna zawsze. Podsumowując dalej zgadzało by się to z pewnymi wartościami ludzkimi. Życie jest najważniejsze i odbieranie go w każdym przypadku jest przestępstwem.

Pozdrawiam Maciej
22.06.2008, 19:29:39
Ale podsumowując aborcja jest nielegalna zawsze.

hmmm Maciej chyba że chcesz wprowadzić jakieś rządy absolutne, zrobić zamach stanu itp. W Polsce w uzasadnionych przypadkach aborcja jest legalna. I prawo jest dobre w tej kwesti.

22.06.2008, 19:46:52
Bake weź w ręce kodeks karny i poczytaj Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Prawo nie jest za aborcją jest przeciwne, nie zezwala na nią. Tylko i wyłącznie jest dopisane iż dana osoba nie będzie karana itp. w uzasadnionych przypadkach. Ale to nie jest tak, iż aborcja jest legalna tak dosłownie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Ja powyżej chciałem tylko przytoczyć dosłowne rozumienie kodeksu. Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Pozdrawiam Maciej
22.06.2008, 21:00:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.06.2008 22:07:30 przez iwcia.)
nie no pewnie tyle kobiet chce mieć dzieci, a domy dziecka są pełne...no proszę Cię !! przepraszam, Cię ale dla mnie to jest śmieszne.

Rozwodzicie się nad legalnością tego postępowania. A czy ktos pomyslał o tej dziewczynie? nie chce być szowinistką, ale panowie ona ma życie przed sobą!! CAłE żYCIE!!

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
22.06.2008, 22:06:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.06.2008 22:09:26 przez iwcia.)
Moim zdaniem nie dziewczyna ale jej rodzina przedewszystkim matka powinna wziasc sprawy w swoje rece, pomoc dziewczynce a nawet sama zajac sie dzieckiem, wychowac, niewierze ze w przyszlosci obie nie beda mialy wyrzutow sumienia za co co zrobily. Wedlug mnie jezeli chodzilo tylko o to ze dziewczyna jest nieletnia, to mogla urodzic, ewentualnie skoro jej rodzina tez jest nieodpowiedzialna oddac dziecko komus do adopcji - tak jak piszecie powyzej.

Szkoda mi dziecka, bo nie jest niczemu winne...
Trzeba ponosic odpowiedzialnosc!

Wesele z POWEREM tylko u nas Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy