Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
AntyVIRUS i inne anty-rzeczy
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970
AntyVIRUS i inne anty-rzeczy

Co robicie, aby czuć się bezpiecznie na kompie?

Może ujme to w punktach, co ja robię Smile

1. Ostrożność - Nie włażę tam, gdzie mnie nie chcą albo wręcz bardzo chcą - dziwne linki na GG, podejrzane rzeczy w wynikach wyszukiwania na google... Serwisy oferujące wszystko za free Smile
2. Antywirus - Rzecz obecnie obowiązkowa. Są różne. Ja używam darmowego AntiVir, zwanego też AVira. Póki co - od prawie roku u mnie chodzi i... niczym się nie zaraziłem Biggrin Nie jest zbyt obciążający dla systemu, aktualizacje są częste i darmowe. i jak na mój gust - wyłapuje wszystko co podejrzane.
3. Ad-Aware - okresowa kontrola zawartości kompa Smile nie mam tego w trybie ciągłym, co jakis czas robię tylko przegląd.
4. Dwie partycje - jedna systemowa, druga magazynowa.
5. Okresowa archiwizacja swoich dokumentów - niom. Aż dziw bierze, ze niektózy swoje prace magisterskie, dokumenty, zdjęcia itp. - cały czas trzymają na kompie... jedna awaria, jeden piorun i... wszystko w nicość. Co jakiś czas robię sobie kopię na krążek dvd i moge spać spokojniej Smile

Macie swoją opinię na temat Norton AntyVirus? Albo stosujecie jeszcze coś do zadbania o porządek na Waszym kompie?

Pooooozdro

26.06.2006 08:35:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
nfm: 988

Moie zabezpiecznie komputerka........hmm nie powiinnismy zdradzac Smile Jednak zrobie wyjątek i napisze po krótce co miescie sie w moim komuterku jaki sofcikSmile Posiadam dwa systemy Linux [ Slacware 10.2 ] i Windows [ Xp ]

Linux:

Urzytkowanie:
-sieci
-internet
-serverki ( ogolnie uzywam go podczas pracy w sieci onnline itp... )

Zabezpieczenie:

Smile Własna autorska konfiguracja + zapora + anty vir [wybaczcie ale nie bede pisał jaki na XP napisze ]

Windows XP Profesional

Uzytkowanie:

-Gry
-Programy co nie chodza pod konsola [linux]
-Zabawa w znajdowanie czułych punktow Xp i ciągłe szkolenie sie w bug`ach hehe a jest ich duzo Smile

Zabezpieczenie:

-Antyvirus : Kaspersky Lab ver [ Personal 5.0.522 ]
-Zapora: Zone Alarm Pro
-Ad-aware [czasami]
-Online [ skaner MKS ]
-SP2 + uaktualnienia wybrane z biuletynu M$
-Ciągła praca na procesach observacja
-Kozystanie z FireFoxa moim zdaniem najlepszej przegladarki new verion
-Nie wchodzenie i nie uzywanie IE [%$%%^$$# <--- tu jest brzydkie słowo Smile ]
-Ostrozność [spam z e-maili itp....]
-Własna konfirugacja do własnych potrzeb np [4 partycje podzielone na Filmy, Programy, MP3 i System] itp.....

Jesli chodzi czy to pomaga musze szczerze odpowiedziec ze tak. Przykład ostatni format kompa hmmm nie pamietam kiedy..... ale bardzo dawno moze z 2 lata temu teraz mu sie nalezy ale mi sie nie chce go robic w sumie 30 min ut pracy ale..... heh jak chodzi ok to po co robic. Jesli chodzi o szybkość komputerka to moim zdaniem chodzi szybko posiadam słaba maszynke 1Ghz Duron [bez podciagania] i 128 SD RAM na tych komponentach komp włacza mi sie w około zeby nie składam 8-10 sek Sam niebieski znaczek podczas ładowania systemu przechodzi mi calutkie 2x Smile Co mnie bardzo cieszy a potem juz pulpit Tray [ pasek zadan ] I komp gotowy do pracy Smile

Jesli chodzi o Nortona uwazam go za przereklamowanego i bardzo zwalniajacego prace komputeraz Kaseprsky posiada opozniona o dzien akturalizacje z bazy MKS. Pewnie sie dziwicie czemu nie uzywam MKS`a otoz dlatego ze Kaseprski jest szybszy od MKS`a Smile i Według mnie lepszy Smile

To chyba tyle.... Smile

26.06.2006 11:06:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
-Antyvirus : Kaspersky Lab ver [ Personal 5.0.522 ]
-Zapora: Zone Alarm Pro
-Ad-aware [czasami]
-Online [ skaner MKS ]
-SP2 + uaktualnienia wybrane z biuletynu M$
-Ciągła praca na procesach observacja

Jesteś cho***** ostrożnym i podejrzliwym człowiekiem Biggrin Biggrin Biggrin

26.06.2006 13:22:10
profesoq

*

Grupa: kolor szary
nfm: 988

Ostroznym hmmm mozliwe........ Smile Zawsze lepiej wiedziec co sie dzieje w kompie Smile Niby nie widac a moze byc 2 userow hehe w tym jeden wirtualny Smile I co wtedy ? Biggrin

26.06.2006 13:55:39
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3
nfm: 1,745

profesoq to w przeciwienstwie do mnie a wogole polowe rzeczy ktore tu wymieniacie to dla mnie czarna magia, no alez coz jestem wkoncu tylko kobieta Tongue hyhy

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
26.06.2006 14:34:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
nfm: 1,363

Zgadzam się z profesorq że używanie IE może być niebezpieczne. Bliska mi osoba załatwiła mi kompa używając IE, i nie obeszło się bez pomocy z zewnątrz.
Cytat jak najbardziej słuszny

Cytat:
-Nie wchodzenie i nie uzywanie IE [%$%%^$$# <- -- tu jest brzydkie słowo Smile ]

Zalecam używanie Firefoxa lub Opery, nie otwierają się jakieś dziwne dodatkowe okienka, które zwłaszcza osoby nie obeznane z zagrożeniami wprawiają w osłupienie (nie wiedzą co robić, lub nie czytają co jest napisane i klikają na wszystko co się da).

Co do antyvira (razem z firewall-em) to używałem wcześniej MKS_vir wersja 2005 ale dziwnie się zachowywał, raz nawet wywalił mi kartę dźwiękową, a później nie pozwolił jej z powrotem zainstalować, dopiero po wyłączeniu programu dało się to zrobić. Dodatkowo w samej firmie MKS pojawiły się jakieś niesnaski (podzielili się na dwie firmy MKS i Arcabit - które wzajemnie się oskarżają o różne rzeczy) co zniechęciło mnie do dalszego korzystania z programu.

Co do zapory to używałem wcześniej Zone Alarm, lecz od kiedy zrezygnowali z uaktualniania wersji dla systemów starszych niż XP, używam Agnitum Outpost i bardzo go sobie chwalę, znacznie mniej obciąża pamięć od Zone Alarm.

No i od czasu do czasu Ad-Aware i prosty program EasyCleaner który pozwala usuwać pewne zbędne rzeczy.

30.07.2006 10:24:19
terelka
Moderator
*

nfm: 3,482

Ja używam avasta :] niewiem czy jest jakis super dobry ale na moje użytkowanie wystarcza :]

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.06.2007 13:29:58
Falkhor
Administrator
*

Heh. ja od ohohoho używam już AVG i muszę powiedzieć - nie zawodzi. działa perfekcyjnie póki co i jak na moje oko wcale nie obciąża za bardzo systemu. Tylko chwalić i polecać. No - i jest free Biggrin

10.06.2007 16:51:54
zegfryd

*

nfm: 489

Kiedyś miałem przyjemność korzystać z AVG i muszę przyznać, że są lepsze. Nawet avast jest lepszy i dokładniejszy. AVG chyba ma mniejszą bazę wirusów lub słabszego firewalla, bo spotkałem już kilka komów zawirusowanych z zainstalowanym i aktualnym AVG :/ Oczywiście nic nie polecę, bo niczego pewien nie jestem.

10.06.2007 17:56:38
Svirus

*

nfm: 175

Avast + Kerio Personal Firewall + a-squared HiJackFree

Przeglądarka: Firefox

i jest spokój Smile

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
22.06.2007 11:47:19
okimaxim

*

Reputacja: 1
nfm: 2,325

avg free edition + AdAware personal edition

22.06.2007 18:54:12
siss

*

nfm: 491

Kaspersky Internet Security (a wcześniej kilka innych wypróbowanych)

23.06.2007 18:20:34
Eisenhower

*

nfm: 250

Ostatnio kolega z mojej sieci internetowej, ktory nie posiada zadnego antywirusa, w dodatku korzysta z IE (!). Sam twierdzi ze jak jakis wirus go zaatakuje, to sformatuje dysk i po klopocie ;b Ostatnio jednak tak wesolo nie bylo, bo nie mogl nawet zrobic formata. Musial brutalnie wyczyscic go przez jednokrotne zapisanie dysku bitami systemem binarnym. Od tamtej pory korzysta z oprogramowania antivir ktore mu polecilem ;] Ja przez czas posiadania stalego lacza przezylem jak narazie jeden skuteczny atak wirusa. Od tamtej pory Avast+Firefox z Adblockiem zamiast IE+Thunderbird zamiast OE+XP ze wszystkimi łatami+AutoPatcher w miejsce starego juz SP2 i nic sie nie przyczepi ;] Jakies dodatkowe pierdoły mi niepotrzebne. W takim wypadku przez Firefoxa mozecie otworzyc linkacza nawet z wirusem. Nie przedostanie sie ;]

23.07.2007 20:36:18
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

nie ma jak NOD ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
26.07.2007 14:14:05
levi'
Moderator
*

nfm: 3,344

terelka,

Cytat:
Ja używam avasta

ja też od pewnego czasu używam Avasta: Home...i jestem całkiem zadowolony - co prawda nieco spowolnia pracę kompa, ale coś za coś xD

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
29.07.2007 22:28:44
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *