Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aseksualni rozpoczynają oficjalną działalność w Polsce
04.09.2006, 11:21:09
Aseksualni rozpoczynają oficjalną działalność w Polsce
Artykuł na o2.pl, LINK
Źródło: Metro, PAP.

Cytat:Aseksualni nie kochają się, bo to nie sprawia im przyjemności. Swoją aseksualność odkrywają w okresie dorastania, gdy zauważają, że na płeć przeciwną nie reagują tak emocjonalnie jak ich rówieśnicy. Nie interesuje ich też ta sama płeć, więc wykluczają w sobie homoseksualność. Jak mówi seksuolog prof. Zbigniew Lew Starowicz aseksualni stanowią 1,5 proc. populacji, a więc w Polsce jest ich ponad pół miliona.

Cytat:W Polsce aseksualni również zaczęli swą działalność od stworzenia forum internetowego (http://www.asexuality.org/pl). Do tej pory mają 200 zarejestrowanych członków.

Jak uważacie, czy w Polsce jest duża szansa na to, ze owa organizacja znacznie się rozwinie? Czy w jej szeregi wejdą ludzie nie tylko rzeczywiście aseksualni, ale także ludzie z wyboru aseksualni, których znudziła już cywilizacja seksu i erotyzmu?

Pozdro.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06.09.2006, 15:50:00

No ciekawe ciekawe. Wogole trudno uwiezyc ze istanieja ludzie aseksualni...
Mysle ze natura czlowieka ustosunkowana jest sama pod tym wzgledem, wiec jest to dla mnie naprawde dziwne.
Mysle ze niektorym z tych ludzi zarejestrowanych tylko byc moze wydaje sie ze sa aseksualni, lub faktycznie znudzili sie "cywilizacja seksu i erotyzmu". Mysle jezeli bedzie coraz to wiecej ludzi takich zalozen to organizacja ta moze sie rozwinac.

Wesele z POWEREM tylko u nas Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
06.09.2006, 17:11:05

iwcia, A ja myslę, że teraz wiele osób 'zadeklaruje' aseksualność... Zacznie to udawać, i jakiś czas wytrzyma, bo zechce zoabczyć, jak to jest, kto tam jest... Może nawet zechce jakiś seksualny facet poznać aseksualną kobietę, bo będzie go to tylko... bawić?
09.09.2006, 22:59:17

A ja myslę że w kazdym srodowisku są osoby hetero-, bi-, homo-, metro- i a- seksualni----- tylko zastanawiam się po co klasyfikować ludzi ze wzgledu na ich życie osobiste, imtymne, człowiek robi lub nie robi w łóżku to co chce- jeśli to nie jest dewiacja oczywiście
09.09.2006, 23:06:40

lukascompl, A jak okreslisz to, co jest dewiacją? Dla jednych jest to dewiacja, dla innych nie?
20.09.2006, 20:56:54

Falkhor

Parafilia, inaczej dewiacja – zaburzenie preferencji seksualnych; utrwalone zachowanie seksualne, które kształtuje się w rozwoju na skutek oddziaływania bodźców kojarzących się ze stanami silnego podniecenia. Elementy strukturalne zachowania parafilnego, które umożliwiają jednostce osiągnięcie satysfakcji na poziomie psychicznym (czyli zaspokajają potrzeby seksualne) jednocześnie wykluczają spełnienie biologicznej (prokreacja) lub społecznej (tworzenie więzi) funkcji zachowania seksualnego.

Parafilie ograniczają zachowania seksualne, jeżeli występuje 1:

niedojrzałość seksualna,
brak obustronnej akceptacji,
brak dążenia do zaspokojenia obu partnerów,
zagrożenie zdrowia.
Normy seksuologiczne dotyczą także kontekstu sytuacyjnego, układu partnerskiego, a także kontekstu kulturowego.

Najczęściej parafilie dzieli się w zależności od konieczności osiągania satysfakcji seksualnej w zakresie obiektu i w zakresie sposobu realizacji oraz na nietypowe odchylenia.

Należy zaznaczyć, że ze względu na różnorodność ludzkich zachowań seksualnych, nie jest możliwe stworzenie pełnej i wyczerpującej listy parafilii. Znaczna część spośród parafilii wymienianych w źródłach niemedycznych nie ma jednak znaczenia klinicznego ani społecznego, lub wręcz oparta jest tylko na popularnych domniemaniach czy fantazji autora (do tej kategorii może zaliczać się m.in. dendrofilia).

i mylisz tu dewiacje z orientacją seksualną
21.09.2006, 10:19:57

lukascompl, moja wypowiedź tyczyła się dewiacji, o której wspomniałeś:
Cytat:po co klasyfikować ludzi ze wzgledu na ich życie osobiste, imtymne, człowiek robi lub nie robi w łóżku to co chce- jeśli to nie jest dewiacja oczywiście
I na pewno nie pomyliłem tych pojęć Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Stwierdziłem, że odmienna orientacja niż hetero - jest przez ludzi uznawana za dewiację, zboczenie. Czyli źle oceniana odmienność.

Pytałem Ciebie zaś o to, jak ustalic, co jest dewiacją... skoro systemy wartości z czasem się zmieniają i coś, co raz jest zboczeniem, później przestaje nim być. Jest to tylko - wg mnie - kwestia wychowania, socjalizacji w danym społeczeństwie.
23.09.2006, 13:36:36

Falkhor napisał(a):Czyli źle oceniana odmienność

Od wieków wiadomo , i tym się straszy ludzi , że odmienność jest zła- ale ja jeszcze raz powtarzam to nie jest dewiacja1
23.09.2006, 17:17:40

Echhh...

Cytat:dewiacja
1. «silne odchylenie od normy w zachowaniu, postępowaniu lub myśleniu»
2. «znaczne naruszenie równowagi jakiejś struktury lub systemu»
3. «zboczenie z kursu lub odchylenie od właściwego kierunku»
4. «odchylenie kątowe między południkiem magnetycznym a kierunkiem wskazywanym przez igłę magnetyczną kompasu, wywołane przez duże masy metalu»
• dewiacyjny • dewiacyjność
From - pwn.pl

Albo od samego mistrza Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:dewiacja zboczenie z drogi, odchylenie od właściwego kierunku; odchylenie kątowe między południkiem magnetycznym a kierunkiem wskazywanym przez igłę magnetyczną; nauka o magnetyzmie okrętowym.
Etym. - późn.łac. deviatio 'zboczenie (z drogi)' od deviare 'zejść z drogi (na manowce)';
From - Słownik Kopalińskiego wyrazów obcych.

jak widać - niektórzy używają tego słowa zamiennie ze zboczeniem. Samo zboczenie to też słowo o różnym znaczeniu...

więc, jak możesz, powiedz mi jasniej, o co Ci biegało w tym:
Cytat:A ja myslę że w kazdym srodowisku są osoby hetero-, bi-, homo-, metro- i a- seksualni----- tylko zastanawiam się po co klasyfikować ludzi ze wzgledu na ich życie osobiste, imtymne, człowiek robi lub nie robi w łóżku to co chce- jeśli to nie jest dewiacja oczywiście
?
21.05.2007, 12:51:37

Cytat:Aseksualni nie kochają się, bo to nie sprawia im przyjemności. Swoją aseksualność odkrywają w okresie dorastania, gdy zauważają, że na płeć przeciwną nie reagują tak emocjonalnie jak ich rówieśnicy. Nie interesuje ich też ta sama płeć, więc wykluczają w sobie homoseksualność. Jak mówi seksuolog prof. Zbigniew Lew Starowicz aseksualni stanowią 1,5 proc. populacji, a więc w Polsce jest ich ponad pół miliona.
Mam wątpliwości czy oni swoją aseksualność odkrywają już w wieku dorastania - w tym wieku wszystko jest możliwe. Samo zjawisko nie jest mi obce, już dawno o tym słyszałam. Skoro istnieje coś takiego jak homoseksualizm to czemu aseksualizmu miałoby nie być? Ludzie aseksualni nie mają problemów z zachowaniem celibatu, więc gdyby mieli jeszcze powołanie, mogliby realizować się w duchowieństwie.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
21.05.2007, 13:49:47

dla mnie to jest podzoiał cąłkiem naturalny ludzie sexualni i asexualni . Nie wiedze w tym tez niczego co moglo by uragac tym ludziom . To tak samo jak ludzie sie dziela na lubiacych np banany i nie lubiacy ;]

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
21.05.2007, 15:31:15

Padlinka,
Cytat:To tak samo jak ludzie sie dziela na lubiacych np banany i nie lubiacy ;]
heheh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Dlatego ja uwazam podobnie - że aseksualność nie jest jakimś super powodem do domu - jest pewnym stanem rzeczy, który... jest w proządku. Nie sądzę, aby aseksualizm mógł komukolwiek szkodzić...?
21.05.2007, 22:06:35

Właśnie to jest dobre w tej inności, że nikogo to nie gorszy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Inność całkowicie bezpieczna dla nich samych i innych Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.05.2007, 03:22:37

Ale chyba nie do końca bezpieczna dla Homo sapiens.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
22.05.2007, 06:59:50

SzalonyMściciel, Hmmmmmmmm... w rzeczy, które człowiek wymyślił i które dla niego samego są niebezpieczne... aseksualizm jest... conajmniej niegroźny Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy