Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Historia Kościoła Katolickiego
Autor Wiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 7
nfm: 2,889
RE: Historia Kościoła Katolickiego

Na wstępie, ja nie che się z nikim kłócić tylko chciałbym o tym porozmawiać Smile tak więc proszę się nie denerwować itp. Nie chcę nikogo obrazić itp Smile porozmawiajmy

Falk napisał

ale to nie jest tak, że ja robię dokłądnie to, czego on chce

koniec cytatu

Czyli robisz coś czego Bóg nie jest w stanie przewidzieć, o czym nie wiedział co zrobisz? Nie robisz tego czego Chce Bóg? Jeżeli Bóg jest wszechmocny to w jaki sposób to osiągasz ? Smile

Dla niego nie ejst priorytetem by wiedzieć co zrobisz za 30 lat... on to wie
Wolna wola...
To chyba zależy od pkt widzenia Smile bo ja nie widze wolnej woli skoro wszystko jest już przesądzone. Ale ok, o tym raczej nie podyskutujemy Smile

Dogmat wg. Wikipedi http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat

Bardzo wygodne stwierdzenie. Przyjęcie czegoś bez dowodów i basta Smile

Szukanie dziury w całym... a może próba zrozumienia, może próba przetarcia ludziom oczu...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
28.04.2008 07:47:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,970

Bake - ja nie czuję potrzeby poznawania boskiego planu Smile Uważam po prostu, ze to co robię tu i teraz jest przez Boga do przewidzenia, ale nie jest tak, ze NIE MOGĘ czegoś zrobić. Wolno mi praktycznie wszystko, na co pozwala mi mój stanz drowia, spryt itede.

A że nie robię dokładnie tego, co ja chcę? Jeśli Bóg chce dla mnie dobrze i chce mnie w niebie to z pewnością przykro mu patrzeć, jak grzesze. Ale nie zmusza mnie, bym stał się dobry. ja po prostu wiem, że jeśli osądzi mnie źle, to pójdę do piekła. na prawdę za prawdę - Bój jest poza ludzkim pojęciem. Stąd coś takiego, jak dogmat, który nie jest wg mnie koneicznie oznaką głupoty i ślepoty, tylko wiary. Ze nie musze czegoś dowieść, zmierzyć i zważyć, by w to uwierzyć.

Wszystko sprowadzi się pewnie do tego, że możemy wybrać ścieżkę albo dobrą albo złą. Skoro Bóg dał nam wolną wolę to działa to w ten sposób, że mamy (w sumie) 3 wyjścia. Piekło, czyściec i niebo. I może ON nie bada naszej przyszłości, chociaż może ją zobaczyć w dowolnej chwili - tu tkwi sens wolnego wyboru i wolnej woli Smile

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
28.04.2008 12:57:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

Dogmat można też tłumaczyć cytatem z mojego podpisu ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche

28.04.2008 14:39:53
Falkhor
Administrator
*

Bake - Zatem... po co obalać coś, skoro nie ma czym? Tongue Albo jeszcze tak: Nie obalisz cegłą tego, co z cegły nie powstało?

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
28.04.2008 21:33:26
kittner

*

Reputacja: 0
nfm: 31

Bake! Na innym forum rozpisywałem się trochę na temat mrocznej historii KK. Że to pasmo rzezi, wojen i zbrodni nie jest "Dziełem Bożym" wszyscy wiedzą.. ale - i tu należy wprowadzić dogmaty, łgarstwa, przekręty i wykorzystać ciemnotę, którą się samemu wyprodukowało, do własnych machinacji. Bo ciemnotę motłochu trudno obalić. Przedziwne, ale w dzisiejszych postępowych czasach przychodzi im to ciągle z łatwością - chociaż już nie wszędzie. "Nie damy sobie wmówić że czarne jest czarne, a białe jest białe"! Te pomyłkowo wypowiedziane przez prezydenta słowa, moim zdaniem obrazują świetnie nauki i dogmaty KK. Argumenty historyczne, które przytaczasz, są solidne i jedyne co można im zarzucić - to że nie odzwierciedlają całości dokonań Kk w dziele niszczenia ludzkości. I o co chodzi? Żeby się z kimś pokłócić? Przeciwnie - żeby pomyśleć jak to właściwie jest?. Może być mnóstwo poglądów, ale każdy musi mieć jakiś punkt odniesienia. Myślę, że jeśli moim punktem odniesienia będzie oszustwo, to pogląd będzie i tak chory, żeby nie wiem jak się gimnastykować i naciągać. Dlatego śmiało sobie poczynam wiedząc, ... niby "że białe jest czarne".. :o

..musiałem edytować. Dawno oglądałeś "zaigeist?"

Osoba, która cytuje i komentuje twoje teksty niewiele wie, a raczej nic nie wie. Jesteś pobłażliwie tonowany przez innych jak politowania godny ułomny człowiek i nie dociera nic, bo nie ma dokąd dotrzeć. Przecież katolicy są najmądrzejsi na Świecie i gdy zadajesz rozumne pytania, powołują się choćby na dogmaty przemawiając z pozycji wyższości, podczas gdy faktycznie czują, że na temat Pana Boga nie mają pojęcia tylko się oszukują. Innych przy okazji. A przecież stawka jest ogromna - bo nie chodzi tutaj tylko o ciało, które i tak rozsypuje się w proch.
- Dobre pytanie zadałeś o Szatana; czy możliwe żeby mógł oszukać tak, żeby wszyscy myśleli, że Bóg to On? Odpowiedź brzmi: tak! - Zdecydowanie tak!
Na koniec dodam, że żaden kapłan czy kaznodzieja ani śmiercią, ani piekłem mnie nie przestraszy (Ty to powinieneś zrozumieć).

I ja chciałbym Cię o coś poważnie zapytać: czy dobrze znasz Ewangelię? Albo czy w ogóle ją czytałeś?

Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2008 20:46:19 przez kittner.

12.08.2008 20:02:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

czytałem z 2 razy ale jakimś tam fanatykiem nie jestem, chyba jeszcze w podstawówce. Ludzie chyba wolą wierzyć w to co w danej chwili jest wygodniej. Zaigeist ogladalem kilka miesiecy temu. Jest takie jedno fajne forum ateistyczne, i są też fajne rozmowy na katoliku Smile tam jest ciemna masa dopiero Smile

13.08.2008 07:46:51
kittner

*

Witam Smile zaraz serfuję na k. Moim zdaniem ateizm jest przegięciem w drugą stronę, ale jakaś przeciwwaga dla katolicyzmu musi być. Spotykam się z tym, że ludzie tracą wiarę kiedy dostrzegają prawdziwe oblicze Kościoła k. - bo utożsamiają go z Panem Bogiem. Żal mi tych wszystkich oszukanych, którzy gotowi są oczy wydrapać każdemu niekatolikowi w imię wiary! Ech.. to już nie te dawne dobre czasy, kiedy wiedzieliśmy co robić z heretykami.. łza się w oku kręci.. I taki jest wynik umiłowania mamony - niekwestionowanego Boga Tego Świata, a kleru w szczególności (nie tylko ja to widzę), a Kościół służy mamonie i w chciwości nikt mu nie dorówna. Nic dziwnego że ci, którzy sobie to uświadamiają odbijają na ateizm. Jaką mają alternatywę w kraju (98%) ultrakatolickim? Gdzie tu wolność? Też żałuję, że nie mogę się do końca wypowiedzieć.. Na "zaigeist" rola Mesjasza jest sprowadzona do nic nie znaczącego epizodu, a religie jakby utożsamione z Panem Bogiem. Mimo szerokich horyzontów, to tylko ludzie i mogą się w tym miejscu pomylić. Jednak wnioski jakie wyciągają, są zupełnie prawidłowe - szczególnie w kontekście katolicyzmu uprawiającego kult mamony, przepisów, tradycji, obrzędów itp. jakimi się sam spętał. Ale my się nie damy!.. uwolnić. Mądre zdanie na koniec: "nie bój się - to tylko przejażdżka". A za dogmaty nie zapłacę złamanego grosza. Rodzi się mnóstwo pytań, bo to tylko luźne myśli, a najmniejszego zamiaru nie mam żeby urazić czyjeś uczucia. Chcę tylko wiedzieć jak to właściwie jest i nie jestem pierwszy.. Oczekuję, że ktoś się wypowie (ciekawe kto?).

Przepraszam że tak chaotycznie, ale ciągle mam przeszkody! - kogo by tu.. na stos... Smile

Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2008 13:23:03 przez kittner.

13.08.2008 12:12:29
Bake

*

ja też tęsknie za tymi czasami Smile płonące stosy pod miejskim ratuszem, topienie marzanny yyyy znaczy się czarownicy... nabijanie niewiernych na pal... echhhh Sad(

13.08.2008 14:59:26
kittner

*

Czy my się zbytnio nie czepiamy? Przecież to tylko taka odwieczna tradycja. Przypomnij mi proszę, który z kapłanów katolickich (może biskupów, kardynałów - którykolwiek) dokonał jakiegoś naukowego odkrycia, wynalazł coś może, przyczynił się do rozwoju cywilizacji? - jak Einstein np., albo choćby Łukasiewicz? Jeśli wiesz - napisz. I każdy kto coś wie o tym, też może!

Potrzebuję do prywatnej statystyki Smile

13.08.2008 20:19:41
Falkhor
Administrator
*

Tak przeczytałem sobei te kilka nowszych postów powyżej i zaczałem się zastanawiać... czy rozmawiamy o KK jako o czyms złym czy rozmawiamy raczej o tym, że ludzie mają problem z wolnym wyborem i wyborem dyktowanym własnym sumieniem?

Ateizm, islam, chrześcijaństwo, maoizm Cool - Nie wiem, czy mozna w jakikolwiek sposób je ze sobą porównywac. Co prawda ateizm jako taki jest stosunkowo nowym i sztucznym (w moim odczuciu) tworem. Ludzie już w jaskiniach wierzyli, że pioruny to coś nadludzkiego, nadprzyrodzonego (szczególnie, że wtedy zupełnie neiwytłumaczalnego).

Odkąd wiemy, skąd sa pioruny, odtąd nei sa już dziełem Zeusa?

Wchodząc bardziej w temat kościoła jako instytucji i religii a nie religijności - zastanawiam się, o co tu tak właściwie chodzi. nawet w rozmowie o Koranie mówilismy (neiktórzy), że są tam piekne i szlachetne zapisy. Ale xle intepretowane moga prowadzić do bestialstwa i mordu w imię Allaha.

A KK? Wydaje mi sie, że to jest to samo. Ewangelia tez jest interpretowana. Nawet jedno z podstawowych przykazań - NIE ZABIJAJ - jest pomijane w wojnie obronnej. Tylko w kilku filmach widziałem, jak mnisi nie stawiaja oporu i daja sie wycinac w pień. I tu znowu historia KK, czyli meritum tematu - zastanówmy się, JAK WIELU ludzi przewineło się przez historię KK?? Czy dałoby się chociazby zdroworozsądkowo dopuścic założenie, że pośród nich nie bylo degeneratów, przestępców, zwyrodnialców? Prędzej zejdziemy chyba na temat wolnej woli, której Bóg nie ogranicza.

22.08.2008 09:36:14
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *