Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Nowa Opera ochroni przed oszustami
Autor Wiadomość
zegfryd

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 489
Nowa Opera ochroni przed oszustami

Nadchodzące wydanie przeglądarki Opera 9.1 będzie posiadać wbudowane zabezpieczenie przed stronami podszywającymi się pod inne serwisy i wykradającymi dane użytkowników. Według programistów Opery, zabezpieczenie ma być skuteczniejsze od podobnych rozwiązań przygotowanych dla Firefoksa 2.0 i Internet Explorera 7.0.`

Każda odwiedzana przez użytkownika strona będzie sprawdzana w dwóch prowadzonych przez producenta bazach: witryn zaufanych i spisie znanych oszustów. Jeśli strona znajdzie się na liście "dobrych", w pasku adresu przeglądarki pojawi się ikonka "i", jeśli strony nie będzie w żadnej z baz zobaczymy ikonkę "?" zalecającą ostrożność przy podawaniu naszych danych. Jeśli zaś Opera dostanie informacje, że załadowana przez nas strona znalazła się na spisie oszustów, wyświetlone zostanie okno ostrzegające nas przed niebezpieczeństwem.

Kwestia wysyłania przez przeglądarkę danych o odwiedzanych przez nas stronach może budzić niepokój, jednak twórcy Opery twierdzą, że jest to jedyny sposób na skuteczną weryfikację witryn. Wysyłane dane nie będą szyfrowane, aby użytkownicy mogli sami przekonać się, co wysyła przeglądarka.

Źródło

Zaczarowany pierniczek
18.10.2006 21:43:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
blokk

*

nfm: 146

Ja używam Opery 9.2 BETA. Jest to niby wersja testowa, ale jak świetnie śmiga, mmm... ściągnąłem z FileHippo oczywiście, ale nie biorę na siebie odpowiedzialności jak coś mu się zepsuje w Operze, bo to tylko wersja testowa. Tongue

02.04.2007 17:37:04
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,957

Hymmmmm... Takich dodatków nigdy za wiele, ale i tak wg mnie - trzeba miec do tych lsit ograniczone zaufanie. Metoda czasem uciążliwa, ale znacznie podnosząca nasze bezpieczeństwo. Nie żebym się czepiał - owa baza dobrych i złych stron to kolejne sito, przez które będą się musieli rpzebijac potencjalni oszuści.

02.04.2007 18:34:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ahab

*

nfm: 814

Niby Opera najlepsza na świecie, a jakoś ufam tylko Ognistemu Liskowi Smile (i nie tylko ja).
Wystarczy jakąś dobrą, stabilną i połataną wersję... dodać trochę addonów i luzik...

Gdyby tak pomyśleć to niektórzy nie lubią Opery dlatego, że kiedyś była płatna, a jak poczuła konkurencję ze strony FF, to dopiero zrobili darmową... FF od zawsze był za free...

Liberate tute me ex inferis
02.04.2007 21:09:39
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hmmm... bardzo się pewnie zdziwisz, jak MS Office stanie się darmowy, prawda? :sweet: :sweet: :sweet:

03.04.2007 06:11:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mala.em

*

nfm: 306

używam Opery od 2002 roku i nigdy za nią nie płaciłam - bo równolegle z wersją płatną była też wersja darmowa, która w prawym górnym rogu przeglądarki wyświetlała jakieś durne reklamy Biggrin
nie były one specjalnie uciążliwe, ale mimo wszystko cieszę się, że już ich nie ma Biggrin
uwielbiam Operę za jej funkcjonalność, tzw. gesty myszy i za to, że mogę ją sobie spersonalizować dokładnie tak, jak chcę; przez jakiś czas próbowałam używać FireFoxa, ale za bardzo przypominał mi IE, więc wróciłam do porzuconej Opery Smile

03.04.2007 09:40:42
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Radziłbym z czystej ciekawości - spróbować Maxthona Smile ja używam go już ohohoho - i np. OKM tez siedziała na Operze chyba - a potem zakąsiła Maxthona i się jej spodobał. Ale mówię tylko o próbie - bo co do bezpieczeństwa - też jakichś zastrzeżeń nie mam. Mnie się chyba nie zdarzają Tongue Tongue Tongue Opery kiedyś próbowąłem, ale jednak... nie podeszła mi, po prostu. A że nie siedziałem z nią długo - to nie wiem, jak generalnie wygląda u niej sprawa bezpieczeństwa.

03.04.2007 10:12:52
Ahab

*

mala.em napisał(a):
która w prawym górnym rogu przeglądarki wyświetlała jakieś durne reklamy Biggrin

No właśnie... te reklamy. Podobno były jakies tam legalne sposoby wykasowania reklam (jakieś bannery umieszczać na swojej stronie, i iles kliknięć uzbierać).

Falkhor napisał(a):
Ahab, Hmmm... bardzo się pewnie zdziwisz, jak MS Office stanie się darmowy, prawda? :sweet:

W najbliższych dekadach tego się nie spodziewam, prędzej prawdopodobne jest, że MS wprowadzi w swoich produktach "steam" - chyba tak to się nazywa (będziesz musiał mieć połączenie do neta by korzystac z ich produktów), albo wprowadzą abonament za korzystanie z ich produktów - po MS można się wiele spodziewać Biggrin

Windows 95 ma już ponad 10 lat i jakoś nadal jest płatny. Chyba 2 lata temu z okazji którejś tam rocznicy, pewna firma produkująca gry, za darmo udostępniła pełną wersję gry SWINE - I to mi sie podoba. Smile

Falkhor napisał(a):
Radziłbym z czystej ciekawości - spróbować Maxthona

Czy to nie jest jakaś nakładka na IE ? Albo program wykorzystujący jako bazę IE ?

ps. w FF tez mozna korzystać z gestów myszy, wystarczy addona doinstalować.

03.04.2007 10:57:06
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Czy to nie jest jakaś nakładka na IE ? Albo program wykorzystujący jako bazę IE ?

Na początku był to program o nazwie My IE - potem pojawiłą się nazwa maxthon i teraz jest wersja beta - M2. Na oficjalnej stronie programu w dośc krótkim czasie poszło ponad 80.000.000 ściągnięć. Sądze, ze jest to przyzwoita konkurencja dla FF i Opery. Zauważyłem, że ździera dane do tych folderów, co IE, ale jednak jest to program - wg mnie, laika - autonomiczny. I nigdy chyba nie była to nakładka na IE.

Ponadto czy no wa Opera faktycznie będzie bezpieczniejsza? Okresowo. jak wszystkie programy 'zabezpieczające' coś Tongue pozostaje do wyboru funkcjonalność, ergonomia, szybkość działania, niskie obciążenie systemu, konfiguowalność.

03.04.2007 14:18:48
blokk

*

Ktoś mówił o Firefoxie, czasami tam macie problemy z wyświetlaniem .svg a tutaj cud miód :sweet:

Cytat:
Ponadto czy no wa Opera faktycznie będzie bezpieczniejsza? Okresowo. jak wszystkie programy 'zabezpieczające' coś pozostaje do wyboru funkcjonalność, ergonomia, szybkość działania, niskie obciążenie systemu, konfiguowalność.

Nawet Twój Maxthon siada przy Operze względem szybkości, jakości i funkcjonalności Smile

03.04.2007 14:40:51
Ahab

*

Cytat:
Maxthon (dawniej MyIE2) - program komputerowy, będący nakładką na przeglądarkę Internet Explorer. Używa silnika produktu Microsoftu (engine Trident) do wyświetlania stron, udostępniając przy tym funkcjonalność nowoczesnych przeglądarek (przeglądanie w kartach, blokowanie reklam i wyskakujących okienek itp.).

Wikipedia

03.04.2007 15:57:27
mala.em

*

nfm: 306

A wracając do tych nowych zabezpieczeń w Operze - sprawdziłam z ciekawości stronę NFM Biggrin
i otrzymałam taki oto komunikat:

Cytat:
Opera nie posiada informacji o tej witrynie. Nie znajduje się ona na czarnej liście nieuczciwych witryn, ale też nie została zweryfikowana przez godną zaufania firmę.

Zgłoś tę witrynę, jeśli uważasz, że powinna zostać umieszczona na czarnej liście.

Biggrin

03.04.2007 16:06:50
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Ta definicja ma już chyba ze dwa lata jak nie więcej... :sweet: Początkowo jak wspomniałem - to był klon IE, teraz jednak - to już całkiem inna śpeiwka. /No chyba, ze dalej tkwię w błędzie Tongue/

Ponadto Tongue

Cytat:
It uses the Trident layout engine, just like Internet Explorer, but it can use the Gecko engine used in Mozilla Firefox as well.

Maxthon is reported to be the second most popular browser in China

From - Wikipedia.org

mala.em, Zdecydowanie czarna lista :sweet: :sweet: :sweet: :sweet:

03.04.2007 18:20:47
Ahab

*

Falkhor napisał(a):

Pewnie rząd nie pozwala na inną Animatedwink albo ta obsługuje ich kanji...

03.04.2007 18:35:01
blokk

*

Falkhor napisał(a):

Cytat:

From - Wikipedia.org

Ty mi tu już o czajnikach nie gadaj, tylko o Polsce. Bo w Chinach to...

Ahab napisał(a):

Cytat:
Maxthon (dawniej MyIE2) - program komputerowy, będący nakładką na przeglądarkę Internet Explorer. Używa silnika produktu Microsoftu (engine Trident) do wyświetlania stron, udostępniając przy tym funkcjonalność nowoczesnych przeglądarek (przeglądanie w kartach, blokowanie reklam i wyskakujących okienek itp.).

Wikipedia

Nie no, rispekt, daj mi jakąś przeglądarkę, która nie ma teraz przeglądania w kartach, blokowania popupów i reklam? Nie mówię o starych wersjach. A najlepiej popupy blokuje opera i basta. Sprawdź!Smile

04.04.2007 21:08:26
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *