Odpowiedz  Napisz temat 
Oprogramowanie FREEWARE - czyli wypaśny system za darmo :)
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,039
Oprogramowanie FREEWARE - czyli wypaśny system za darmo :)

Nooo tak, pisząc w innym topicu natchneło mnie, aby zoabczyć, co inni mają w zanadrzu, jesli chodzi o rzeczy freeware - darmowe oprogramowanie w pełnym zakresie możliwości za free.

Wbrew opiniom - tego softu nie jest mało, i raczej rzadko jest wybrakowany - po prostu młodzi ludzie lub starzy wyjadacze mają rozrywkę w pisaniu tego typu softu, szkolą się, a owoce swej pracy puszczają w sieć, czasami prosząc jedynie o darmową rejestrację softu przez net (mail).

No więc tak - co siedzi w moim kompie?

Po krótce:
- system operacyjny Win (no tu legal akurat)
- edycja tekstu/pakiet biurowy - Open Office
- archiwizator - 7zip
- antyvir - AVG + Avira (ładnie się uzupełniają)
- nagrywanie - Deep Burn
- rippowanie cd audio - Deem Reeper
- konserwacja systemu - Easy Cleaner
- przeglad grafiki - Irfan
- obrona przed innym syfem - Windows Defender (kurcze, ładna sprawa... chyba zrobię o tym nowy topic )
- audio - Foobar
- video - allplayer oraz BSplayer
- pobieranie z http - FlashGet (od jakiegoś czasu freeware)
- udostepnianie zasobo w sieci - BitComet/Morpheus
- przeglądarka - Maxthon
- klient IRCa - TinyIRC Beta5
- poczta - n'kurier
- komunikator - TLEN

Chyba tyle Smile jeżeli możecie, podawajcie swoje oprogramowanie. Jeżeli ktoś ma legalne oprogramowanie, to też niech pisze, potraktujemy jako freeware Biggrin

pozdro.

16.11.2006 19:09:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 814
Re: Oprogramowanie FREEWARE - czyli wypaśny system za darmo

Falkhor napisał(a):
- edycja tekstu/pakiet biurowy - Open Office

Super pakiet biurowy. Niestety nadal istnieje tendencja róznych urzędów, firm i innych instytucji do "wmuszania" korzystania z produktów MS :-/ Osobiście korzystam z Open Office i jestem strasznie zadowolony. Koledzy którzy korzystają z niego również.

Falkhor napisał(a):
- archiwizator - 7zip

Super wypaśny archiwizator !!! Najlepsze jest to, że ma kompresje lepszą od płatengo Winrara/Zipa. No i chodzi na linux i wielu innych systemach operacyjnych. Super nadaje się do dzielenia plików na mniejsze kawałki.

Falkhor napisał(a):
- antyvir - AVG + Avira (ładnie się uzupełniają)

Avira nie znam. Ale AVG to obowiązkowa pozycja (chodciaż spowalnia troche kompa, i nie wykrywa wszystkiego - ale darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby.

Falkhor napisał(a):
- rippowanie cd audio - Deem Reeper

Osobiście polecam EAC oraz CDex. Pierwszy potrafi skopiowac na dysk w super jakości muzyke z płyty audio. Nawet jezeli płyta jest porysowana, albo nawet z pęknięciem. Program czyta kilka razy każdy sektor płyty. Gdy napotka na błedy to czyta ten sektor tyle razy az odczyty będą poprawne. Oczywiscie ustawia się limity tych próbek (by napęd nie czytał w nieskończoność porządnie walniętą CD). CDex - program mniej skomplikowany, ale łatwy w obsłudze.

Falkhor napisał(a):
- przeglad grafiki - Irfan

Najlepsza przeglądarka jaka kiedykolwiek powstała. XnView też jest dobry.

Falkhor napisał(a):
- video - allplayer oraz BSplayer

Osobiście polecam SubEdit Player.

Falkhor napisał(a):
- przeglądarka - Maxthon

Ja tam wole Firefoxa/Mozille w ostateczności Opera.

Pozdrawiam.

Liberate tute me ex inferis
16.11.2006 20:57:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Ahab,
Co do Avira - to dawniej nazywało się to AntyVir po prostu Smile Po jakimś jednak czasie firma zmieniłą nazwę na Avira, a link do strony producenta znajduje się tutaj - Avira Home Site

AVG spodobał mi się tym, że jego aktualizacja może być nawet 2-3 razy w ciągu dnia i update'y wynosza zaledwie kilkadziesiąt (najczęściej) kilobajtów.

Niestety - tak w avirze jak i w AVG trzeba samemu pamiętać o odświeżaniu bibliotek antywirusowych i klikac w update Smile Ale cóż. jest za free - nie można narzekać Smile (pomyślec, ile kosztuej samo utrzymanie serwerów, heeeeh).

16.11.2006 23:02:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
zegfryd

*

nfm: 489

Wszystko fajnie, tylko do czego taki komp potrzebny, skoro nie ma na nim nic przydatnego... Zip ok, ale po co? By dzielić katalog windows? Smile To co udało się z legalnych wersji nazbierać to do niczego niepotrzebne programy... odtwwarzacz audo ok, ale po co skoro nie ma mp3? allplayer ok, ale gdzie filmy? Deep Burn, ale co nagrywać? I na koniec, komp o którym piszecie zajmuje ok, 2GB danych, a przecież kto teraz kupuje dysk poniżej 160GB?

:570:

Zaczarowany pierniczek
17.11.2006 23:01:20
Ahab

*

Cytat:
Niestety - tak w avirze jak i w AVG trzeba samemu pamiętać o odświeżaniu bibliotek antywirusowych i klikac w update Smile Ale cóż. jest za free - nie można narzekać Smile (pomyślec, ile kosztuej samo utrzymanie serwerów, heeeeh).

Dziwne, wersja którą miałem Free, automatycznie pobeirała aktualizacje i je instalowała Smile
Ale może po prostu myle pojęcia ?

[ Dodano: 2006-11-18, 09:36 ]

zegfryd napisał(a):
Wszystko fajnie, tylko do czego taki komp potrzebny, skoro nie ma na nim nic przydatnego... Zip ok, ale po co? By dzielić katalog windows? Smile To co udało się z legalnych wersji nazbierać to do niczego niepotrzebne programy... odtwwarzacz audo ok, ale po co skoro nie ma mp3? allplayer ok, ale gdzie filmy? Deep Burn, ale co nagrywać? I na koniec, komp o którym piszecie zajmuje ok, 2GB danych, a przecież kto teraz kupuje dysk poniżej 160GB?

Napewno masz jakieś oryginalne CD które mozesz zgrać na mp3.

Jezeli posiadasz na właśność oryginalny film DVD, i nie jest on zabezpieczony programami antypirackimi, to masz prawo zrobić sobię kopie tego filmu.

Dzielić można wiele rzeczy. Np. jeżeli masz jakiś plik (np. serial z tv, lub wesele brata) i chcesz np. na małym pendrive przenieść na innego kompa....
Zaletą takich pendrive, jest to że szybko działają, nie trzeba tracic płyt itp.

Z tego co wiem seriale emitowane w tv stają się dobrem publicznym, więc mozesz na tych 160 GB trzymać w cholere seriali - o ile jest na nich logo stacji, i płacisz abonament. Jezeli są kodowane a ty nie opłacasz np. cyfry+ to wtedy nie mozesz ich miec.

Deep Burn'a możesz użyc do nagrania na płyte Linuxa Biggrin

18.11.2006 09:33:24
Teddy_85

*

nfm: 272

Oprogramowanie FREEWARE niejednokrotnie jest dużo lepsze od komercyjnych odpowiedników. Kwestią przyzwyczajenia, albo lenistwa jest stwierdzenie że się do niczego nie nadają, bo są darmowe...

Mówi się, że produkty np. MicroSoftu są tak popularne, bo są proste w obsłudze... Przeważnie jest trochę inaczej... Są proste, bo są popularne, tzn - mało jest osób, które odważyłyby się "pójść pod prąd"... Wystarczy zapytać - kto np. mając informatykę w szkole podstawowej albo średniej widział na oczy inny niz MS system...

18.11.2006 23:21:28
Falkhor
Administrator
*

W sumie napisłbym to, co Ahab, ale po co, skoro to napisał Smile Tongue

7zip - hmmm... bardoz dobry archiwizator, sam ze swoim standardem mnie zaskoczył (np. kompresja w trybie ultra... - rewelacja...).

Ahab,

Cytat:
Dziwne, wersja którą miałem Free, automatycznie pobeirała aktualizacje i je instalowała
Ale może po prostu myle pojęcia ?

Hmmm... no tak, ale w wersji FREEE jest ten sheduler tak ustawiony, że sprawdza się tylko RAZ dziennie. Albo że jest update przy starcie systemu. Ale jesli komp chodzi np. cały dzień... to sam sobie musizsz klyknąć w update Smile

Teddy_85,

Cytat:
Wystarczy zapytać - kto np. mając informatykę w szkole podstawowej albo średniej widział na oczy inny niz MS system...

Racja. Szkoda, że nie uczą Linuxa chociaż w 1/3 programu nauczania... Sad

19.11.2006 05:07:02
Ahab

*

Cytat:
Wystarczy zapytać - kto np. mając informatykę w szkole podstawowej albo średniej widział na oczy inny niz MS system...

Ja widziałem w szkole Mac OS ! Pod którym włączaliśmy windowsa Biggrin

Nawiasem mówiąc, śmieszą mnie szkolne pracownie komuterowe wyposażone w procesory 3 GHz, 1 GB RAM, Karty graficzne z dużą akceleracją :|

Taki jeden zestawik kosztuje napewno koło tysiąca, a rząd trąbi na prawo i lewo, że w wielu szkołach "komputer" to słowo wręcz magiczne. Lepiej byłoby kupić zamiast takiego jednego wypaśnego komputera, kilka mniej wydajnych.
Czy Windows 98 aż tak w obsłudze różni sie od 2000/XP ? Czy Office 2000 nie zadziała na kompie z procesorem 800 MHz ? Zadziała bez problemu !

A urzędy ? Czemu w każdym urzędzie jak widzę, siedzą na Windows ? Czy państwo ma nadmiar pieniędzy, że na każde stanowisko komputrowe warto wydać kilkaset zł ?
Alternatywa - Linux.
I nikt mi tutaj nie wmówi, że szkolenie pracowników by pracowali na Linuxie jest drogie ! Większość ludzi którzy pracują na komputerach w urzędzie potrafią tylko wypełniac odpowiednie okienka odpowiednimi cyferkami. Wątpie by każdy pracownik potrafił zainstalować cokolwiek na komputerze, lub zrobić jakąkolwiek czynność inną niż korzystanie z jednego programu.

Jeden informatyk zainstalowałby na komputerach linuxa i odpowiednio skonfigurował programy - potem tylko można juz korzystać ze stabilnego i taniego systemu. Gdyby któryś z pracowników nie znający się na komputerach, chciał zepsuć coś w linuxie to musiałby się nieźle postarać. W produktach MS to już jest łatwiejsze. A bezpieczeństwo Smile

19.11.2006 12:01:40
Svirus

*

nfm: 175

W programie dla liceum, zdaje mi się, że jest kilka lekcji poświęconych Linux-owi.

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
19.11.2006 18:31:03
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Wprowadzenie do całej administracji krajowej Linuxa zredukowałoby wydatki na tę sprawę okrutnie... Zoabczysz, że zaraz byłyby prostesty podsycane przez producentów legalnego PŁATNEGO windowego oprogramowania Smile

Svirus, heh... o ile pamiętam, to u mnie byłoby to w takiej formie. Pozz windows mamy jeszcze Linux, również system operacyjny. A teraz prosze kiknąć 'start' i włączyć Sapera

Heh Smile

19.11.2006 23:19:37
Svirus

*

nfm: 175

U mnie było podobnie. Nauczyciel zainstalował jakąś dystrubucje Linuxa (chyba Mandrake) na jednym stanowisku, poprosi wszystkich aby podeszli, i pokazła...że środowisko graficzne jest podobne do Windows-a, to tyle jeśli chodzi o Unix-y w moim liceum.

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
20.11.2006 14:17:19
Falkhor
Administrator
*

Svirus, Bueheheeh Biggrin No spoko... Nie ma to jak reklama Windowsa za pomocą samego Linuxa... a windę to by pewnie krew zalała, jakby tak przy jej pomocy reklamowano np. Linuxa... na szczęście teraz chodzą jakieś prezentacje Linuxa, zgodne z Winem i można sobie pooglądac, jak to wygląda bez instalacji systemu, bo jak ja pamiętam, to dośc długo długo można było tylko i wyłacznie fotki oglądać, nie było szans na odpalenie Lina pod Win... Poza tym heh, fajna opcja na Ubuntu, które miałem - odpalenie go z CD bez koneiczności modyfikowania systemu (taka totalna symulacja Tongue ). To mi się podoba...

Ja zdecydowałem się jednak wyrzucić Ubuntu z mojego laptopa... spróbowałem, ale mi to nie podeszło. Trudno Smile może kiedyś się zaprzyjaźnię z pingwinem Smile

Teraz testuję sporo darmowego oprogramowania dla Windowsa, i kurcze, jest tego całe może, nie ma co narzkeac, więc na prawdę jest sporo zajęcia, hehe Biggrin

pooozdrawiam Smile

20.11.2006 15:28:07
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *