Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
problem z parkowaniem
Autor Wiadomość
kierownik

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 15
problem z parkowaniem

Witam wszystkich Forumowiczów

od dłuższego czasu podczas jeżdżenia po mieście zaobserwowałem pewien nawyk/zachowanie ludzi
-stawiają na miejscach parkingowych jakieś krzesełka, skrzynki itp. nagminnie dzieje się to na przeciw "OLD PUBU", przy placu Sobieskiego obok sklepu medycznego, przy ul. Królowej Elżbiety na przeciw poczty i jak w temacie czerwone krzesełko lub kobieta przy ul. 3 maja!

odnośnie ulicy 3 maja w Łańcucie to na przeciwko zakładu fryzjerskiego często rano staje jakaś kobieta odwraca się tyłem i nie pozwala zaparkować innym pojazdom!

jak można w ten sposób postępować?
Jakim prawem ci ludzie zabraniają parkować w miejscach przeznaczonych dla wszystkich obywateli?

Dziwne że policja tego nie widzi!
Za takie coś jak się orientuję przysługuje chyba mandat ?

Pozdrawiam

07.11.2007 10:16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

nfm: 1,020

kierownik napisał(a):
odnośnie ulicy 3 maja w Łańcucie to na przeciwko zakładu fryzjerskiego często rano staje jakaś kobieta odwraca się tyłem i nie pozwala zaparkować innym pojazdom!

Aaaaa tzw. "indianka", kilka razy widziałem jak zaklada ręce w krzyż (wiecie ten gest zamknięcia) i nie ruszy się, gdy ktoś chce zaparkowac samochód Biggrin Kumpel mowił, że nie kazdy obywatel odpuszcza i są tacy co potrafią ją opierniczyć Biggrin Asertywość kochani ! Asertywność !

A cale te krzesełka i pudełeczka to zaśmiecanie jezdni, za to groża mandaty.

kierownik napisał(a):
Dziwne że policja tego nie widzi!

Jak mają widzieć, kiedy w Łańcucie brak patroli - przecież by zwiedzić kilka ulic per-pedes trzeba wyjść z radiowozu czy zza biurka...
Niestety nie jest często praktykowany (przynajmniej ja tego nie widuję) ten zwyczaj w Łańcucie. - Smutna prawda, sam to słyszałem od jednego policjanta...

07.11.2007 10:45:25
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

Faktycznie rzadko widać policjantów. Powinni chodzić po miasteczku i wlepiać mandaty za takie rzeczy. TO PRZESADA! Koło wypożyczalni DVD też tak stawiają. Buractwo się szerzy

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
07.11.2007 10:49:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
kinga69

*

nfm: 62

kierownik napisał(a):
jak można w ten sposób postępować?
Jakim prawem ci ludzie zabraniają parkować w miejscach przeznaczonych dla wszystkich obywateli?

Z bardzo prostej i logicznej przyczyny- musza tak robić gdyż dostawy do sklepu czy apteki są przywozone autami- co wymusza miejsce na zaparkowanie, inna sprawa gdy tam rezerwują sobie miejsca mieszkańcy tych domów lub ich właściciele, pracownicy- muszą jakoś mieć dostep do lokalów, a samochodów nie zostawią na środku drogi czy nas pasie chodnika- zresztą to nie jest tak że miejsca parkingowe są demokratyczne- one służą do postoju w pierwszeństwie dla właścicieli, pracowników a dopiero na ostatku dla klientów- to jest logiczne i sensowne- policji do tego nie ma co mieszać- niech wyłapuje bandytów na drogach- co skutecznie robi prawie codziennnie na E4 - np na Grabskim, czy koło młyna, czasami tez na wisielówce i koło śRUBEXU- niech pracuja do upadlegoSmile

07.11.2007 11:03:57
Kuru

*

kinga69 napisał(a):
Z bardzo prostej i logicznej przyczyny- musza tak robić gdyż dostawy do sklepu czy apteki są przywozone autami- co wymusza miejsce na zaparkowanie,

A co mnie to obchodzi ?
Jak chcą miec miejsce do parkowania to niech wykupia tzw koperte jak to zrobiła jedna apteka w Łańcucie.
Jak czasem widzę dostawę do jakiegoś sklepu na zakręcie koło Millenium 2 to mnie krew zalewa !

07.11.2007 11:11:48
kinga69

*

Kuru napisał(a):
A co mnie to obchodzi ?

Jak cię to nie obchodzi to przyjmij to do swej wiadomości iż tak jest i nie kłopocz sie z tym więcej.

07.11.2007 11:15:07
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

kinga69, jak masz tak odpowiadać jak post wyżej to lepiej nic nie pisz.

kinga69 napisał(a):
inna sprawa gdy tam rezerwują sobie miejsca mieszkańcy tych domów lub ich właściciele, pracownicy

dziwne myślenie. Jeżeli nie ma tam miejsca

Kuru napisał(a):
Jak czasem widzę dostawę do jakiegoś sklepu na zakręcie koło Millenium 2 to mnie krew zalewa !

parkuje gdzie indziej, kawałek dalej a nie blokuje komuś miejsce.
to jest dostawa do millenium 2 chyba... w każdym badz razie piwo. Faktycznie masakra. Tak samo jest kawałek za zakrętem koło pizzerii u sołtysa.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
07.11.2007 11:20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

kinga69 napisał(a):
Jak cię to nie obchodzi to przyjmij to do swej wiadomości iż tak jest i nie kłopocz sie z tym więcej.

Dla mniej kumatych ze znajomości rozumienia wypowiedzi: Co mnie to obchodzi, że oni mają problemy z dostawami ! Jeżeli ja kołuje po kilka razy po Łańcucie by zaparkować, to dalczego ktoś inny miałby sobie za pomocą krzesła "rezerwować" miejsce ?!
Może ja też zacznę tak sobie rezerwowac ?
Gadanie o perwszeństwach kto ma prawo parkowania to IDIOTYZM ! Bo mieszkańcy mają wyznaczane miejsca parkingowe (a nawet jest zakaz wjazdu dla "nie mieszkańcow"), a pozostale miejsca są publiczne i kropka.

[ Dodano: 2007-11-07, 11:28 ]

Bake napisał(a):
Faktycznie masakra. Tak samo jest kawałek za zakrętem koło pizzerii u sołtysa.

Chodzi mi o to, że jak jest za pasami zakręt to często tam stoi sobie dostawczy, w połowie na chodniku, a reszta na ulicy... I stoi takie bydle-transporter i utrudnia ruch.

07.11.2007 11:25:42
kinga69

*

Kuru napisał(a):
Może ja też zacznę tak sobie rezerwowac ?

TY nie masz prawa tak robić- widać nadal tego nie rozumiesz- ale to twój problem.

edit maciej
Tego typu odpowiedzi, nie poparte argumentami tylko zwykłą ironią, tak jak i w poprzednim poście będą nagradzane warnami... Proszę pisać sensownie.

07.11.2007 11:46:30
kierownik

nfm: 15

kinga69 napisał(a):
TY nie masz prawa tak robić- widać nadal tego nie rozumiesz- ale to twój problem.

kinga69 pokaż mi ten przepis bo nie uwierzę XP!

jakim prawem ktoś ma pierwszeństwo parkowania w miejscu publicznym???????? (oczywiscie poza interwencja karetki/policji/straży)

kinga69 nie znasz siena przepisach RD to nie wypisuj głupot!

jeżeli jest dostawa to powinna być tabliczka za szybą "ZAOPATRZENIE" i powinna przebiegaś szybko i sprawnie nawet z ulicy!

ale zastawianie miejsc krzesłami lub osobą tak jak napisal kuru
jest wykroczeniem!!!
- utrudnianie ruchu
- zaśmiecanie
- powodowanie niebezpieczeństwa w RD

mozna by tak jeszcze szukać i szukać tych przepisów i paragrafów Tongue

07.11.2007 12:02:14
Kuru

*

kinga69 napisał(a):

Zgadza sie ! Nie rozumiem tego co wypisujesz - poprzyj swoje wypowiedzi jakimis artykułami prawnymi to zmienię zdanie co do "rezerwowania" miejsc krzesłami, i tekturowymi pudłami.

Ja nie prosze o wiele, tylko numer artykulu/punktu w kodeksie ruchu drogowego który mówi o takich rzeczach...

07.11.2007 12:14:23
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,664

hehe jakby ta babka nie chciala mnie puscic czekalbym z kierunkowskazem az mnie pusci a inni kierowcy wkurzeni by ja zwyklinali Biggrin

07.11.2007 18:41:36
mnemonick

*

nfm: 218

Rozjechałbym tą babke i powiedział że wlazła mi pod koła napewno więcej już by nie blokowała tego miejsca XP
po mieście uwielbiam jeździć malczanem gdyż w najmniejszej dziuże zaparkuje a takie krzesełka i skrzynki przestawie zderzakiem i nie żal mi lakieru ;D

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
07.11.2007 19:04:34
kinga69

*

Kuru napisał(a):
Zgadza sie ! Nie rozumiem tego co wypisujesz - poprzyj swoje wypowiedzi jakimis artykułami prawnymi to zmienię zdanie co do "rezerwowania" miejsc krzesłami, i tekturowymi pudłami.

Ja nie prosze o wiele, tylko numer artykulu/punktu w kodeksie ruchu drogowego który mówi o takich rzeczach...

No tego jest bardzo duzo- proponuje przejrzeć uchwały rady miasta, które jest zarządcą i głównym właścicielem parkingów w mieście, ustawę prawo o ruchu drogowym nie reguluje tej kwestiii, pozostają tez ogólne teksty konstytucji, ustawy o samorzadzie terytorialnym, prawo pracy, regulacje dotyczące własności nieruchomości i wynikajacych z nich praw i obowiązków, juz nie mówiąc o wyrokach NSA TK i innych prawach, w tym zwyczajowym . Ale dla laika to jest tylko platanina zapisów z których nie wiele mozna zrozumieć- więc lepiej zgłoś się do jakiegoś radcy, który ci to wszystko wytłumaczy! Jeśli będzie w stanie.

07.11.2007 21:45:55
Kuru

*

kinga69 napisał(a):
No tego jest bardzo duzo- proponuje przejrzeć uchwały rady miasta, które jest zarządcą i głównym właścicielem parkingów w mieście, ustawę prawo o ruchu drogowym nie reguluje tej kwestiii, pozostają tez ogólne teksty konstytucji, ustawy o samorzadzie terytorialnym, prawo pracy, regulacje dotyczące własności nieruchomości i wynikajacych z nich praw i obowiązków, juz nie mówiąc o wyrokach NSA TK i innych prawach, w tym zwyczajowym . Ale dla laika to jest tylko platanina zapisów z których nie wiele mozna zrozumieć- więc lepiej zgłoś się do jakiegoś radcy, który ci to wszystko wytłumaczy! Jeśli będzie w stanie.

Prosze, podaj te artykuły...
Jakie teksty z konstytucji ?
Jakie ustawy o samorządzie terytorialnym ?
Jakie prawo pracy ?

Skoro jestem wg Ciebie laikiem, a z tego co mówisz ty mówisz, wynika, ze musisz być specjalistą, więc nie sprawi ci trudności podanie tutaj konkretnych artykułów - ja naprawdę chętnie sobie poczytam na te tematy.

Zawsze żyłem w przeświadczeniu, ze prawo o ruchu drogowym jest ponad "miejscowe regulacje", a tutaj dowiaduję się, że jest inaczej...

07.11.2007 22:05:28
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *