Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (4): « Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Przerwa w dostepie do zasobów całego NFM
Autor Wiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 5
nfm: 2,841
Przerwa w dostepie do zasobów całego NFM

[center]W nocy 17/18.12.2007 na serwerze miał miejsce atak DDoS.
Ekipa NFM przeprasza za powstałe w ten sposób problemy. Chcemy podkreślić, że wszelkie możliwości powtórzenia tej sytuacji zostały zablokowane. Dziękujemy za sprawną współprace z administratorami naszego hostingu.

Sprawa została zgłoszona do odpowiednich organów ścigania.
[/center]

Mogę poinformować jeszcze, że sprawca zostawił bardzo dużo dowodów przez co namierzenie go przez organy ścigania będzie prosta sprawą.

Pozdrawiam Maciej
18.12.2007 21:10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 1,391

na czym polegal ten atak i jakie o moglo miec konsekwencje dla forum? bo nie znam sie na tym Sad

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
18.12.2007 21:34:10
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,664

dajcie znac jak cos organy sciagania beda wiedziec Animatedwink

18.12.2007 21:36:02
maciej
Administrator
*

Pozdrawiam Maciej
18.12.2007 21:40:39
Zuziaaa

*

nfm: 1,391

Maciej, dzieki zapomnialam o najprostrzej formie dowiedzenia ise Smile

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
18.12.2007 21:44:44
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

z tego ci się orientuję nie trzeba być wielkim znawcą, sa do tego specjalne programy do tego mozna uzyskac pomoc na niektórych forach...

e ... wydaje mi sie ze nie zgłosicie sprawy na policje - szkoda robić sobie kłopotu, prznajmniej teraz juz wiecie że nigdy nie można być pewnym swoich danych... Biggrin dobrze ze działa... ciekawy jestem tylko co z Falkiem... dzień nie było forum... może być różnie Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.12.2007 08:01:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

nfm: 15,970

Bake,

Cytat:
ciekawy jestem tylko co z Falkiem... dzień nie było forum... może być różnie

Żyję Tongue Po zawieszcze serwera maciej wysłał na inny serwer odpowiedni skrypt, który pozwalał mi symulować pisanie postów.

:wow:

Edit - No poprawiłem Tongue

19.12.2007 10:12:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

ale do końca nie jest ok bo pomyliłeś sie w cytowaniu... co Ci sie nie zdarza zazwyczaj... Biggrin

jak macie IP to policja szybko znajdzie gostka... napiuszcie kto to... ja pewne podejrzenia mam których oczywiście nie zdradze Biggrin ale w każdym razie była by bomb(k)a Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.12.2007 10:49:58
Ekolog

*

nfm: 372

A czy można taki "atak "przeprowadzic nieświadomoie-tzn jak się ma jakiegoś wirusa na niezabezpieczonym kompie i taki wirus bez naszej świadom ości i udziału "atakuje" serwer...Bo takiego "trojanka"na kompie mam... Czy to wchodzi w rachubę??? :eek:

[ Dodano: 2007-12-19, 14:26 ]
A czy można taki "atak "przeprowadzic nieświadomoie-tzn jak się ma jakiegoś wirusa na niezabezpieczonym kompie i taki wirus bez naszej świadom ości i udziału "atakuje" serwer...Bo takiego "trojanka"na kompie mam... Czy to wchodzi w rachubę??? :eek:

[ Dodano: 2007-12-19, 14:26 ]

Ekolog
19.12.2007 14:26:35
Falkhor
Administrator
*

Ekolog, Teoretycznie kompy 'zombie' Tongue mogą się bardzo przydawać przy tego typu atakach. Ale wtedy jest więcej śladów. Nawet zmienne IP w neostradzie jest logowane, więc np. jeśli ktoś 15 razy loguje się ze zmiennego IP i zrobi to 16. raz, to mozna go wytropić tak samo, jakby się zalogował do sieci tylko raz w życiu Smile Takimi dochodzeniami to się jednak zajmuje policja Animatedwink Dlaczego? Bo tutaj nie tylko NFM może dochodzić swoich praw, ale także firma hostująca.

Z drugiej strony - żaden podobny nam serwis albo wogóle żaden serwis łańcucki nie został nigdy tak zaatakowany i w sumie nie zrobił takiego 'echa'w sieci i poza nią. To tez o czyms świadczy Animatedwink Zawsze sa jeszcze kopie bezpieczeństwa naszego serwera, więc nie popadajmy w fatalizm Smile

19.12.2007 14:34:36
Bake

*

Ekolog, wchodzi

Ekolog, wchodzi

Ekolog, wchodzi

Smile

Falkhor napisał(a):
Z drugiej strony - żaden podobny nam serwis albo wogóle żaden serwis łańcucki nie został nigdy tak zaatakowany

czyli administracja czuje sie zaszczycona ? Biggrin

19.12.2007 15:19:54
maciej
Administrator
*

Bake napisał(a):
e ... wydaje mi sie ze nie zgłosicie sprawy na policje - szkoda robić sobie kłopotu,

mało motywujący powód Smile
Atakujący czując się bezkarnie może znów na coś wpaść aby zaszkodzić nam wszystkim. Dla tego odpowiednie kroki prawne sa tu jak najbardziej na miejscu, co też poczyniliśmy.

Dane znajdują się na kilku innych serwerach, więc są bezpieczne Smile

Pozostawmy organom ścigania dalszy przebieg sprawy.

Pozdrawiam Maciej
19.12.2007 15:36:26
Kuru

*

nfm: 1,020

Bake napisał(a):
e ... wydaje mi sie ze nie zgłosicie sprawy na policje - szkoda robić sobie kłopotu,

Sądze, ze warto złgosic sprawe. Powinien tym sie zając provider serwera (ten co niby serwer udostepnia) , bo taki atak to chyba nie jest przeprowadzany na pojedyncza stronę, lecz caly serwer, a na takim chyba tylko (sama/jedyna) strona lancuta nie siedzi...

Falkhor napisał(a):
Teoretycznie kompy 'zombie' Tongue mogą się bardzo przydawać przy tego typu atakach.

No wlasnie - jak sprawdzic czy komputer na ktorym sie siedzi to zombie ? Jak to sprawdzić na Linux ?

Bake napisał(a):
jak macie IP to policja szybko znajdzie gostka...

I pewnie okaze sie ze to jakiś Turek... - ostatnio lubią atakowac polskie serwisy, ale zazwyczaj dopisują jakis tekst w stylu "ta strona została zhackowana"... dziwna sprawa z tym forum lancuta - loguje sie.. .otwieram w zakładkach kilka nowych postów, namiętnie pisze posta, klikam "wyślij" a tutaj "error"*... Sad

Ps. Nawet pisząc tego posta tak się stało. Z wejściem na strone też są problemy... próbowałem nawet przez proxy - nie da rady.

[ Dodano: 2007-12-19, 21:27 ]
To się robi zabawne... serwis nasza-klasa działa super, a forum.lancut nie działa...
Gdy zaczyna działać forum.lancut, serwis nasza-klasa zaczyna nawalac Biggrin

19.12.2007 21:19:02
Falkhor
Administrator
*

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko prosić Userów o wyrozumiałość Smile I trochę cierpliwości - możecie poświęcić troszkę czasu przygotowaniom do świąt Smile A my... postaramy się, aby wszystko było ok Smile

19.12.2007 21:58:54
Kuru

*

nfm: 1,020

Falkhor napisał(a):
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko prosić Userów o wyrozumiałość Smile I trochę cierpliwości -

O nic nie trzeba prosic - my poczekamy (przynajmniej ja Smile )

19.12.2007 22:05:51
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *