Jump to content
marekapn

Jaka Kuchenka ? Gazowa czy indukcyjna ?

Recommended Posts

marekapn    3

Mam pytanie do użytkowników kuchenek, jaką kupić ? Gazowa ? Indukcyjna ?. Poszperałem w necie i opini jest tyle samo co uzytkowników. A co mają nasi forumowicze ? Podobno indukcja jest szkodliwa dla osób w ciązy ale to takie tylko znalezione w sieci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak indukcyjna kuchenka może być szkodliwa, chyba tak samo jak mikrofala - szkodliwa wtedy, kiedy jesteśmy do niej przyklejeni. Osobiście oponowałbym za tradycyjną, gazową kuchenką - co ogień, to ogień - różnica ta sama, co grill elektryczny a tradycyjny z węglem i dymkiem ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jozku    4

Używałem obu typów kuchenek i dopóki nie spróbowałem indukcji uważałem, że nic lepszego od gazu nie wymyślono... W każdym razie jaka kuchenka gazowa jest każdy widzi, napisze nieco o indukcyjnej:

 

Po zmianie (wymuszonej - do mieszkania nie ma doprowadzonego gazu) na indukcję jest jak dla mnie rewelacja: w razie potrzeby bardzo szybkie podgrzanie (np zagotowanie wody na makaron w około 3 minutki), możliwość regulacji (10 stopniowa skala z funkcją utrzymania temperatury, automatycznym podgrzaniem i czasowym wyłączeniem, blokada przed przypadkowym uruchomieniem przez dziecko) jest spora, zależna od modelu. Oczywiście wygoda użytkowania i czyszczenia oraz brak możliwości poparzenia samą kuchenką (po rozgrzaniu płyty przez garnek chwilkę stygnie - termodynamika działa)

Czy są wady? Oprócz wątpliwości związanych z generowanym polem magnetycznym mogę wymienić trzy czysto praktyczne:

1. podgrzaniu polega głównie dno naczynia, więc lepiej nie zaczynać od grzania na pełną moc z potrawą w np garnku :-)

2. przy dotykowym panelu palce muszą być suche

3. wymaga naczyń przeznaczonych dla indukcji

 

Co do punktu ostatniego - zakupiłem przyzwoity zestawik 5 garnków za około 200zł + bardzo dobrą patelnię za 150zł.

Oczywiście koszt samej płyty indukcyjnej mały nie jest. Jeśli chodzi o eksploatację (oczywiście 400V !) dodatkowe rachunki za prąd oscylują wokół tego, co wcześniej pochłaniał gaz.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Józku, używam indukcji około 2 lata i mówisz nieprawdę odnośnie pkt 3 :D wystarcza stare emaliowane naczynia - choć najlepiej używać takich do indukcji koszt tak jak mówisz - 150 zł, patelnei dosrawłem za 40 zł, fajną.

 

Dlaczego kuchnia indukcyjna jest szkodliwa. Chętnie dowiem się czegoś konkretnego :) ja czytałem właśnie że jest bardzo zdrowa.

 

Ja osobiście indukcji nie wymieniłbnym za nic. Wydaje mi się też że dania z takiej kuchni smakują lepiej niż z gazu :) Pozatym gaz zawsze spala powietrze z kuchni, i spaliny są tłuste.

 

Z marek polecam boscha, mam 2 lata i jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tete    0

Ja posiadam kuchenkę indukcyjną 4 lata, wcześniej miałam gazową. Powiem szczerze, że za nic bym nie oddała obecnej. Plusy: szybkość, łatwo utrzymać w czystości, wygoda, posiada różne funkcje i brak osadu na meblach oraz garnkach z używania gazu. Można ustawić idealnie żeby nic nie kipiało, dzięki skali od 1 do 9 i jeszcze pomiędzy nimi są połówki czyli w sumie 17 pozycji + funkcja ekstra szybkiego grzania = 18.

Jeśli się zdarzy, że wykipi to kuchenka sama się wył. Indukcja polega, że ogrzewa garnek więc płyta nie jest gorąca, chyba że coś długo się gotuje to normalne, że ciepło przejdzie na płytę.

 

Wcale nie trzeba specjalnych garnków, wystarczą te najtańsze co są zapewne w każdym domu. Ale oczywiście nie wszystkie się nadają, najłatwiej można sprawdzić czy magnes będzie trzymał się dna garnka.

 

A co do szkodliwości indukcji nie słyszałam, żeby komuś zrobiła krzywdę, a gaz owszem. Może po latach nie urośnie mi garb od niej albo coś innego... :P (a tak serio to przeciwwskazaniem jest rozrusznik serca i tyle). Podobno indukcja zużywa mniej energii, jak inne na energię, dlatego że działa bezpośrednio na garnek, a nie na płytę i dopiero na garnek. To, że szybciej grzeje to od razu zauważyłam po przejściu z gazówki. Mam jeszcze gazówkę w piwnicy (tak na wszelki wypadek jakby nie było prądu) i muszę przyznać jak idę tam czasem to ciężko się przerzucić na gaz, te kurki... i ogólnie ciężko ustawić, żeby coś się za bardzo albo za słabo gotowało/smażyło.

 

Stawiam na indukcje :) też mam boscha 4 lata i jestem happy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jozku    4

Oczywiście co do specjalnych naczyń miałem na myśli te, które mają ferryt - więc nawet i niektóre emaliowane z pewnością się nadadzą, metoda na magnes działa. Ja tak czy inaczej musiałem zakupić komplet, więc wziąłem już zestawik z niezdzewki i z grubym dnem, które lepiej trzyma i generuje ciepło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Do tej dyskusji można dodać pewną myśl człowieka myślącego zawsze z perspektywy awarii ;)

Np. brak prądu lub awaria sieci (zerwanie linii). Co wtedy?

A np. kuchenka gazowa może mieć dodatkowe podłączenie do butli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Oj Falk Falk jakiś Ty mądy ;)

 

a ja mogę mieć j****y agregad prądottówrczy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Bake

a ja mogę mieć j****y agregad prądottówrczy

 

 

Ale agregat to już całkiem inne urządzenie na dodatek ciekawe, ile by ta całą indukcja na tym pochodziła ;)

Poza tym do agregatu (agregadu?) potrzebujesz paliwa raczej płynnego. A gaz jest tańszy.

Ciekawe też jest jeszcze to - indukcja. NAPRAWA albo konserwacja.

W kuchenkach gazowych to z reguły czyszczenie i niekiedy wymiana dyszy. Jakieś 2 lata temu miało to miejsce u mnie (przy okazji piecyka) i za darmochę kuchenka została przywrócona do stanu producenckiego.

Naprawa płyty indukcyjnej (po stłuczeniu lub przepaleniu albo jakimś zwarciu)?

Ktoś zna koszty naprawy takiej indukcyjnej kuchenki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Co do paliwa zastępczego, takie zaciemnienie nie trwa długo w naszych warunkach. Dało by się wytrzymać. Agregat wystarcza do zasilania.

 

Co do kosztów naprawy. Na pewno są dużo wyższe niż kuchni gazowej! To bardziej skomplikowane urządzenie. Można tu porównać malucha do mercedesa ;) stopień skomplikowania tych 2 pojazdów jest różny pomimo tego że służą do tego samego.

 

z tym że o ile mnie pamięć nie myli mam 5 letnią gwarancję na kuchnię :)

 

 

Reasumując - kuchnia gazowa a indukcja.

 

Jak kogoś stać bierze indukcję i się cieszy z jej zalet, jak nie męczy się z gazem.

 

 

P.S dochodzą oczywiście względy bezpieczeństwa, gaz może się ulatniać, może wybuchnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Bake - a indukcja może komuś roztelepać rozrusznik serca :lol: Kury mogą przestać się nieść, mleko kwaśnieć :ph34r: Bo gazowa strąca samoloty ;)

5 lat gwarancji? Moja kuchenka gazowa ma już tyle lat, że sam nie wiem. I nie bardzo ma się w niej CO zepsuć.

Indukcja jest idealna dla osób, które przyzwyczajone są do... prądu. Póki co nic nie przekonuje mnie do zmiany rodzaju kuchni, bo jestem happy z aktualnych rachunków.

 

Może pomaga mi w tym fakt, że dla umilenia sobie życia skorzystałem z podgrzewania w kuchence mikrofalowej (jakieś 1600-2000watów). Taka kuchenka (w mocy zbliżona do indukcji, używana sporadycznie) zastrzeliła mnie wysokością rachunków za prąd.

Dlatego albo ja jestem jakimś mistycznym guru gazu i spalam go ze skutecznością 110% albo jakieś nieznane siły podgrzewają mi jedzenie :D

 

Naprawa płyty indukcyjnej - z googla - to w niektórych serwisach górna granica opiewa na 350zł. A ja mi się w junkersie dysze zapchały (po 7 latach użytkowania...) czyszczenie razem z kuchnią kosztowało mnie, uwaga... 20zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Indukcja nie grzeje cały czas, grzeje impulsami tutaj popełniasz błąd porównując ją do mikrofali, a moze CI sie myli z płytą grzewczą?

 

 

Rachunki - za prąd płacę na prawdę nie wielkie (ale wszystko prawie w domu energooszczędne).

 

Co sie zepsuje, jak w maluchu padnie wachacz to kosztuje mniej niż w mercedesie - inna klasa sprzetu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Bake - Jak napisałem... używałem mikrofali sporadycznie i tylko do odgrzewania posiłków. Daleko temu do gotowania obiadów, prawda? A już przy takim używaniu (GÓRA 5-10 minut dziennie) zauważyłem, że używanie prądu w kuchni wyraźnie odbija się na rachunku. Dlatego, jeśli już mam opłaty stałe za gaz i za prąd i grzanie wody i kuchnię na gaz, światło na prąd B) to... korzystam z nich w miarę równomiernie i powiem, że po prostu rachunki mi odpowiadają i nie martwię się o ich spłacenie.

Co innego pełna elektryfikacja domu - na Vattenfall jest taki kalkulator, dość obrazowo można sobie policzyć, co i ile. Odłączenie się od gazu to dla miłośników prądu duża ulga dla domowego budżetu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tete    0

Falkhor czy miałeś kiedykolwiek do czynienia z kuchenką indukcyjną?

 

Ja miałam gazówkę, obecnie mam indukcję, jak już pisałam i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś był niezadowolony z indukcji i chciałby się przerzucić na gaz. Jest mega wygodna, skraca się czas przygotowania posiłków przez co nie tracą składników, nie niszczą się garnki i prawie cała energia kierowana jest na garnek (nie grzeje się płyta tylko sam garnek), a nie jak w gazówce - gaz się rozprasza.

 

Mam pytanie czy można zamieścić tu link do filmiku z yt? bo jest tam fajny test gazówki i indukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Tete - Próbowałem polubić indukcję u dwojga swoich znajomych, którzy ją mają. Ustawić sobie moc, czas... Wszystko pięknie. Ale RACHUNKI są w mojej kalkulacji na nie. To wszystko. Dlatego śmieję się, że albo mam jakieś nadnaturalne moce w spalaniu gazu, albo po prostu koszt gazu plus opłata stała wychodzi mi fajniej, niż prąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Moc czas ... moc to tak jakby wielkość płomienia, w gazowej też tak ustawiasz :)

 

 

http://plyta-indukcyjna.pl/ sekcja wydajność.

 

Mi sie wydaje że płacę mniej, sam gaz + opłaty stałe na bank około 70 zł miesięcznie - tyle płaci moja babcia która ma taka kuchnie i niewiele gotuje. Ja za prąd płące max 250 zł za rachunek a sprzętu mam dosyć dużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Bake - To cenami mnie rozwaliłeś, ja jeśli chodzi o prąd i gaz to takich nie miałem... Co ty z tym gazem robisz, jeśli nie gotujesz?? I dla ścisłości - te 250zł to za MIESIĄC? Bo jeśli tak, to chyba komp chodzi u Ciebie 24/24 i 7/7...

To teraz boję się indukcji podwójnie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
marekapn    3

Co do paliwa zastępczego, takie zaciemnienie nie trwa długo w naszych warunkach. Dało by się wytrzymać. Agregat wystarcza do zasilania.

 

Co do kosztów naprawy. Na pewno są dużo wyższe niż kuchni gazowej! To bardziej skomplikowane urządzenie. Można tu porównać malucha do mercedesa ;) stopień skomplikowania tych 2 pojazdów jest różny pomimo tego że służą do tego samego.

 

z tym że o ile mnie pamięć nie myli mam 5 letnią gwarancję na kuchnię :)

 

 

Reasumując - kuchnia gazowa a indukcja.

 

Jak kogoś stać bierze indukcję i się cieszy z jej zalet, jak nie męczy się z gazem.

 

 

P.S dochodzą oczywiście względy bezpieczeństwa, gaz może się ulatniać, może wybuchnąć.

 

No to wada i zaleta, ale nowsze kuchenki mają termoparę tak jak w piecykach czy bojlerach, gdy zgaśnie płomień gaz automatycznie jest zamykany :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
marekapn    3

Falkhor czy miałeś kiedykolwiek do czynienia z kuchenką indukcyjną?

 

Ja miałam gazówkę, obecnie mam indukcję, jak już pisałam i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś był niezadowolony z indukcji i chciałby się przerzucić na gaz. Jest mega wygodna, skraca się czas przygotowania posiłków przez co nie tracą składników, nie niszczą się garnki i prawie cała energia kierowana jest na garnek (nie grzeje się płyta tylko sam garnek), a nie jak w gazówce - gaz się rozprasza.

 

Mam pytanie czy można zamieścić tu link do filmiku z yt? bo jest tam fajny test gazówki i indukcji.

 

 

Pewnie o ten filmik Ci chodziło, no cóż jak się komuś spieszy to indukcja lepsza ja np. szczerze mówiąc lubię postać przy kuchence :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tete    0

[media=]

[/media]

 

Pewnie o ten filmik Ci chodziło, no cóż jak się komuś spieszy to indukcja lepsza ja np. szczerze mówiąc lubię postać przy kuchence :P

 

Jak się gotuje raz na miesiąc to się można pobawić na kuchni :P ale jak się stoi codziennie przy garach to każda chwila jest ważna, szczególnie jak ma się inne obowiązki. I jeszcze dłuższy czas gotowania potraw sprawia, że tracą one składniki odżywcze, a w dzisiejszych czasach nasza żywność jest naprawdę uboga, więc jest to duży plus :)

Jeśli ktoś woli gazówkę to jego sprawa, tyle jest możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
marekapn    3

Jak się gotuje raz na miesiąc to się można pobawić na kuchni :P ale jak się stoi codziennie przy garach to każda chwila jest ważna, szczególnie jak ma się inne obowiązki. I jeszcze dłuższy czas gotowania potraw sprawia, że tracą one składniki odżywcze, a w dzisiejszych czasach nasza żywność jest naprawdę uboga, więc jest to duży plus :)

Jeśli ktoś woli gazówkę to jego sprawa, tyle jest możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Zgoda indukcja lepsza, podoba mi się, szybciej się gotuję, tylko cena :( myslałem o indukcji ale w tej chwili nie mogę sobie na nią pozwolic gdyz mam ograniczone finanse na kuchnię :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bake   
Guest Bake

Z tego co czytałem generalnie ma się zwrócić, trzeba szukać okazji bo da się wyrwać fajny sprzet za grosze, ja piekarnik boscha kosztuijący w necie 1200 zł wydarłem w MM (takl MM!) za 600 zł - zostały dwa z kolekcji roku poprzedniego i chcieli się pozbyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×