Jump to content
Sign in to follow this  
Kiwi

Jak rozmaić spirytus, żeby dało sie go wypić ze smakiem??

Recommended Posts

Kiwi    0

Mam 1l spirytusu i nie wiem co z nim zrobić żeby dało się go wypić.

(Samego spirytusu nie chcę pić, bo mam złe doświadczenia.)

Chciałabym zrobić jakiś trunek około 35-40%, ale żeby był dobry w smaku, nie poniewierał za bardzo i żeby na drugi dzień mnie wstać z ogromnym KACEM ;P

Za duże wymagania?? Mam nadzieję, że nie i ktoś mi pomoże.

 

PLISSSSSSSSSSSSSSS

Share this post


Link to post
Share on other sites
levi    0

hmmm jak chcesz od zaraz to poprostu zalej to sokiem (najlepiej czarna porzeczka albo wiśnia), dodaj miodu i do gardziołka - wiem, bo piłem, ale mimo wszystko ciężko przyswajalne :hihi:

 

 

a jeśli masz więcej czasu to:

Składniki:

5 dag suszonej skórki z mandarynek;

20 dag cukru;

0,5 l spirytusu.

 

Skórkę włożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie za i postawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie płyn zlać do butelki. Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalewkę, cały czas mieszając. Następnie zlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania. Po 2 tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Mandarynkówka nie musi dojrzewać.

 

pozdrawiam :letssin:

 

 

 

PS. a dla wszystkich zainteresowanych drink uniwersalny:

1/3 wódki

1/3 wódki

1/3 wódki

a do tego jeszcze (na smak) dodać łyżkę wódki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiwi    0

Dzięki za przepis. Może go kiedyś wykorzystam. :P

Jedno mi się tylko w nim nie podoba:

 

Po 2 tygodniach zlać płyn

 

Troszkę długo trzeba czekać.

A ja oczywiście zapomniałam dopisać w temacie, że mi spirytusowego trunku potrzeba na jutro !!!

 

Więc proszę o przepisy, z których produkt końcowy otzrymuje się w ciągu jednej doby :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joy_ride    4

-0,5l spirytusu

-dwa piwa Okocim palone

-woreczek cukru wanilinowego

-pół szklanki cukru

 

wszystko mieszamy i odstawiamy do lodóweczki tak na 24h

 

wychodzi pyszny likierek/truneczek :P palce lizać

 

smacznego

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwasek    0

Kiwi,

 

2 kg owoców pigwowca (dojrzałych i bardzo aromatycznych)

1 kg cukru

1/2 l czystej wódki

3/4 l spirytusu (97%)

http://www.chefpaul.net/pigwowka01.html

 

albo

 

Jeżynówka - nalewka z owoców jeżyny o bordowym kolorze. Istnieje wiele receptur, najprostszym sposobem wykonania jest zalanie owoców spirytusem tak, aby je dokładniej przykrywał na 3-4 tygodnie (nie dłużej, bo z powodu kontaktu pestek z alkoholem może stać się gorzka). Po tym czasie zlewa się nalew, a owoce zasypuje cukrem lub zalewa syropem. Po następnych paru tygodniach łączy się oba płyny i butelkuje.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BCyn%C3%B3wka

 

Sam spirytus za dobrze nie smakuje :P Dlatego u mnie w domu i wogóle w mojej rodzinie jak się już ma spirytus to zawsze idzie w jakieś nalewki. Nie poniewierają, świetnie smakują, rozgrzewają :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Picie samego spiru albo rozmajenie go wodą rozmija się z celem, które założyła Kiwi :D

 

Jak już masz litr cały spirytusu to warto zrobić takei nalewki jak napisał Kwasek. U mnie w domu już próbowałem jeżynówke, a pigwówka jeszcze dojrzewa... Dlatego mieliśmy jeszcze jedną nalewkę, chyba...eeeee... no właśnie. jakaś egzotyczna mieszanka leśna :) CUDOWNE :P Co prawda trzeba czekac 3 miesiące, ale jak się już doczeka... XP XP XP

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joy_ride    4

czysty spir da się pić bez problemu :letssin: tylko musi być jakiejś dobrej jakosci :o bo jak jest z niewiadomo z kąd jakieś "paliwo do migów" to nie wyjdzie na zdrowie :/

 

dobrze zmrożony dobrze się pije :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
mnemonick    0

najlepiej wziąść 2 owoce KUNKWATU i wybrać z nich zieloną maź która wygląda jak krew ufoludka na filmach SF i zalać po 12 godzinach masz POWER palce lizać :sweet:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiwi    0

Dzięki za wszystkie propozycje.

 

Kwasek, te Twoje przepisy bardzo ciekawe są, ale niestety ani pigwy ani jeżyn nie mam. Niestety w ciągu doby bym tych nalewek nie zrobiła nawet jakbym te owoce miała. Może za rok spróbuję :]

 

Ale na szczęście jakoś sobie z tym spirytusem poradziłam. Znalazłam w necie przepis na cytrynówkę. Przyznam się, że nawet mi się udała ;) Nawet kaca dzisiaj po niej nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites
siss    0

Najprostszy i najszybszy sposób to zwykłym cukrem z wodą rozmaić, dodać soku cytrynowego albo limonki do herbaty - to tak hop siup.

W sklepach można kupić takie likiery-aromaty smakowe do ciast, np. sherry, pomarańczowe itp. Tym można by spir zamaić.

No albo cukier palony-stary sposób. Palisz trochę cukru na karmel, zalewasz gorącą wodą i jak wystygnie to mieszasz z alkoholem. Proporcji nie znam.

 

Znalazłam jeszcze coś takiego:

Pepsi lub Coca-Cola tylko nie za dużo bo za słodkie ;)

 

Na 1 litr spirytusu + 1 litr coli/pepsi + wodę gazowaną do 0.5l

 

Smacznego :)

Jak lubisz mocno słodkie, to mniej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest KSZAK   
Guest KSZAK

1L spirytusu + 1L SOKU BIAŁE WINOGRONO TYLKO Z ,, FORTUNY,, +0,5L wody mineralnej lekko gazowanej.

WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA TYDZIEŃ POTEM NORMALNIE PYSZNE 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falkhor    63

Kszak - Coś jakby napój wino-podobny alkoholizowany? ;) Recepta zabrzmiała dość apetycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam,mam pytanie odnośnie rozmajenia spirytusu,a dokładniej posiadam okolo 0,4l(95%) i mam tez sok maliowy 0,5l i nie wiem jak to połączyć zeby wyszło około 40% i w smaku dało się wypić,żeby nie było za słodkie, i gotowe za 24h tak żeby na sylwka było jak znalazł proszę o pomoc,pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kniejas    17

Haha! Już nawet na smartfonie można sobie apki ściągać do pędzenia! Spoko! :D

BTW -> za 2 miesiące będę degustował moją pierwszą własną nalewkę z mandarynek i dzikiego bzu!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×