Odpowiedz  Napisz temat 
Windows Defender
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,957
Windows Defender

Od jakeigoś czasu (kilka dni Tongue ) mam w kompie taki właśnie programik - Windows Defender. Co mei skusiło - no więc same poszukiwania czegoś, co powstrzyma różnorakie syfki krażące w sieci. możliwie szybko reagujące na zagrożenia, częste updaty, dość przejrzysty i jasny sposób obsługi i... skuteczność Smile

Windows Defender - Strona Oficjalna

Hmmm... programik jest niewielki, instalacja jest expresowa. potem zaś okazuje się, co ten programik potrafi... cudów tu nie napize, bo nie wiem, jak Smile ale jako laik coś tam widze - monitor i autoryzacja procesów, uruchomione aplikacje, oraz, co BARDZO MI SIĘ PODOBA, każdy proces i plik ma dośc obszerny opis, zatem coś, co przez lata nie wiedziałem, CZYM jest, to teraz wiem. iwem, co robi, co zapisuje, gdzie grzebie i czy przypadkiem nie wysyła czegoś przez sieć Smile

Program ma bardzo duże wsparcie ze strony samych userów - forum, zgłąszanie błędów, oraz, co da się zauważyć, błyskawiczne powstawanie plików z antybiotykami na syf Smile

Hmmm... warto zatem polecić to do wytestowania... Uprzedzam - program sprawdza legalnośc systemu.

16.11.2006 19:16:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Svirus

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 175

Hmmm... nie znam tego programu, może to i lepiej...Smile Ale przestrzegam: wszystkie nowości jak: programy, systemy operacyjne a z tym i systemy plików, service pack-i i inne tym podobne są po to by Microsoft mógł łatwiej szpiegować szarego użytkownika.

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
16.11.2006 19:57:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ahab

*

nfm: 814

Osobiście polecam:

Spybot - Search & Destroy
Ad-aware
AVG-FreeEdition (czy jakos tak)
i profilaktycznie MKS-on line Smile

Liberate tute me ex inferis
16.11.2006 20:46:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Svirus

*

A ja polecam Spywear Terminator, jest darmowy i usuwa nawet bardzo dobrze zaszyte trojany.

16.11.2006 20:48:52
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Ad-aware

heh, program spoko, ale w wersji free nie ma monitora, który na bieżąco sprawdza systemik.

Svirus,

Cytat:
przestrzegam: wszystkie nowości jak: programy, systemy operacyjne a z tym i systemy plików, service pack-i i inne tym podobne są po to by Microsoft mógł łatwiej szpiegować szarego użytkownika.

Hmmm... wg mnie, to jeśli masz rację, to częściową. Gdybym był właścicielem tak dużej i raczej poważnej firmy, jak M$ Smile, to... nie wiem, czy ryzykowałbym nadstawienie karku do posądzenia o szpiegowanie klientów.

Żadna powazniejsza firma nie pchałaby sobie w kompy takiego softu, który w tajny sposób przemycałby JAKIEKOLWIEK informacje... poza tym sądze, że niezwiązani z MS programiści, ba, może nawet i sami MSoftowi spece, w końcu puściliby jakieś dane w siec, ze MS szpieguje i wykrada dane.

Ja napisałem o tym programie, bo cóż... jednak mimo niewielkich gabarytów (instalka 4,9mb), i niewielkiego zapakowania systemu - sprawdza się jak na razie w porządku - monituje o zmianach w rejestrze, ustawieniach autostartu, żądaniach programów o dostep do różnych dziwnych rzeczy Tongue

Cytat:
Spybot - Search & Destroy
MKS-on line

Nie używałem... zaś do programu MKS mam troszeczkę jakis dystans... dawniej rządził, teraz jest to chyba zbyt duża firma Tongue

Svirus,

Cytat:
Spyware Terminator

Też nie używałem Tongue

Może jakoś opiszeczie te programy? w tym dziale można tworzyć takie topici, z recenzją jakiegoś programu Smile Śmiało Smile

Trzeba edukować niczego nieświadomych userów netu Biggrin

16.11.2006 23:00:55
Svirus

*

Szczerze mówiąc to mi się nie chce opisywac Tongue
Zapraszam tutaj: Opis programu w Dobre Programy PL
Zawsze tez mozna skorzystać z: GOOGLE :578:
A co do szpiegowania to raczej wszystkich nie szpiegują ale podam przykład: pracownie w szkołach ufundowane przez Microsoft, są szpiegowane. Spece z MS włamują się na kompy i szukaja mp3, pirackich gier, programów itd.

Edit by Falkhor - poprawiono niezamaskowane adresy www

17.11.2006 10:21:41
Falkhor
Administrator
*

Svirus,

Cytat:
Szczerze mówiąc to mi się nie chce opisywac Tongue
Zapraszam tutaj: Opis programu w Dobre Programy PL
Zawsze tez mozna skorzystać z: GOOGLE

hehe Smile Takie rzeczy to ja sobie umiem wyszukac, ale pytałem Ciebie jako ich użytkownika Biggrin

Cytat:
pracownie w szkołach ufundowane przez Microsoft, są szpiegowane. Spece z MS włamują się na kompy i szukaja mp3, pirackich gier, programów itd.

hehe Biggrin jakbym kładł kase na to, aby się te dzieciaki uczyły, to tez bym sprawdzał, czy moim oprogramowaniem mnie nie okradają albo że robią coś pożytecznego, anie tylko mp3 Tongue

17.11.2006 10:30:42
Svirus

*

W szkole podstawowej lub liceum rzadko robisz coś pożytecznego :577: Często bywa też tak, że uczeń jest bardziej kumaty od nauczyciela :577:

Myslałem, że opis programu miał być dla nieświadomych użytkowników a nie dla Wszechpana Administratora Animatedwink

17.11.2006 10:43:32
Falkhor
Administrator
*

hehe Tongue WszechAdministrator nie musi znać wszystkich programów w sieci, ale w tym wypadku liczył po prostu na Twoje dobre chęci i podzielenie się swoimi przeżyciami w związku z użytkownaiem programu Tongue No ale nic, póki co, jeszcze nie ma tutaj takiego przymusu Tongue Biggrin

No to sobie klykłem i fakt, jest dośc ciekawy, ale... az tak szybko snakuje? Nie wiem, czy w tego typu programach to jest ewidentna zaleta Smile Ale jest free i ma skaner w trybie rzeczywistym. Fajna rzecz, dopiszę sobie do działu 'Do obczajenia' Tongue Ciekawe, jak wypadnie z Defenderem...

17.11.2006 10:51:38
Ahab

*

Svirus napisał(a):
A co do szpiegowania to raczej wszystkich nie szpiegują ale podam przykład: pracownie w szkołach ufundowane przez Microsoft, są szpiegowane. Spece z MS włamują się na kompy i szukaja mp3, pirackich gier, programów itd.

Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Niestety smutna prawda - w szłołach uczą na produktach rodem z Redmond, zamiast kłaść największy nacisk na darmowe odpowiedniki... I tak potem, gdy uczeń X nauczy się czegoś na produkcie MS, to nie za bardzo chce przechodzić na coś innego... Sad

Dlatego studenci mają zniżki na produkty MS. Biblioteki są wyposażane, w różne kosztowne oprogramowania.
Np. w USA studenci prawa za darmo korzystają na studiach programów wartych tysiące dolarów... Jak już mają swój interes, to kupują takie oprogramowanie z którym mieli wcześniej do czynienia.

ps. nie chodzi mi tutaj już o takie skrajne przypadki jak linux. Ale takie Open Office, Gimp, Audacity powinny byc wykładane w szkołach. Przecież takie rzeczy się przydadzą.

17.11.2006 17:26:02
Svirus

*

MS to firma przyszłościowa, wychowuje sobie klientów :577:

17.11.2006 18:18:36
grzenio

*

nfm: 1,363

Falkhor napisał(a):
zaś do programu MKS mam troszeczkę jakis dystans... dawniej rządził, teraz jest to chyba zbyt duża firma Tongue

A ja mam dystans z innego powodu. Po śmierci założyciela firmy, nastąpiły w niej niesnaski pomiędzy pracownikami-informatykami a synem właściciela. Na skutek tego odeszło wielu z nich zakładając konkurencyjną firmę ArcaBit. I w tym czasie pojawiły sie problemy ze skanerami mks_vir i z bazą wirusów, która przez długi czas była nieaktualna. Ponieważ akurat miałem wtedy MKS-a i uznałem że dalsze korzystanie z ich usług za zbyt ryzykowne, ponieważ nie wywiązali się z umowy, jaką z nimi zawarłem kupując ich program.

17.11.2006 19:22:14
Ahab

*

Cytat:
Nie używałem... zaś do programu MKS mam troszeczkę jakis dystans... dawniej rządził, teraz jest to chyba zbyt duża firma Tongue

Ja mówiłem o skanerze on-line. Jego nie trzeba kupować. I z tego co wiem można go miec na kompie z innymi skanerami antywirusowymi. Bo fakt faktem sam AVG wszystkiego nie wykrywał. NOD32 podobno jest doby, lecz płatny. Wersja trial działa przez 30 dni, i trzeba ją od nowa instalować.
A programy typu Avast wg mnie mają, bardzo głupi interfejs, dlatego polecam AVG.

18.11.2006 09:31:28
Janteek

*

nfm: 99

Używam od dłuższego czasu AVG wraz z SPYBOTEM i nie mam wcale problemu z wirusami. Oczywiście podstawa to zmiana przeglądarki internetowej z Explorer na cos lepszego. Explorer jest słabo zabezpieczony, nadaje się właśnie na ściąganie wszelkich wirusów :634: , robaków :517: i programów złośliwych :ble: .

19.11.2006 01:32:40
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *