Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
WinXP SP3 - Dobija Vistę, uświetnia XPka??
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970
WinXP SP3 - Dobija Vistę, uświetnia XPka??

Cytat:
Testy wykazały, że podczas obsługi pakietu biurowego Microsoft Office wydajność Windowsa XP SP3 w porównaniu do drugiego Service Pack’a, wzrosła o 10%. Był on także prawie dwukrotnie szybszy od najnowszego dziecka Microsoftu, Windows Vista.

Źródło - Onet.pl: Service Pack 3 przyśpieszy Windows XP

Nooonono Smile Powiem tak - jak zainstalowałem SP2 do swojego WinXP Home na laptopie, to najpierw długo zeszło, zanim się wszystko poinstalowało, a potem długo trwało, zanim serwer MS stwierdził, że jednak mam legalnego Windowsa (no bo akurat mam). Gdy już się wszystko poukładało - faktycznie, system chodził 'gładziej'.

Jeżeli jeszcze SP3 ma usprawnić znowu Windę o te kilka-kilkanascie procent i uczynić ją jeszcze stabilniejszą, to nie ma mowy, bym myślał o Viście. Raczej hasta la vista, vista.

28.11.2007 11:20:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
pezet

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 114

na razie nie ma co zaprzątac sobie głowy Vistą, chyba że chce sie korzystać z interfejsu Aero. jak nie, nie ma po co efekt bez Aero podobny jak w Xp. zmienić powinno w przyszłym roku wydanie Fiji czyli service packa do Vista. póki co systemu nie ma co uaktualniać bo 64 bitowe systemy nie powodują żadnej poprawy wydajnosci (prócz kilku programów do zastosowań profesjonalnych) oraz są bardzo kłopotliwe, wiele sterowników sypie się pod takimi systemami. wiem bo miałem i wróciłem do 32 bitowego. w przyszłosci owszem Vista będzie mieć ciekawe zastosowania. z tego co się przyjrzałem ciekawym rozwiązaniem będzie Bit Locker który pozwala na szyfrowanie partycji ktory może być wykorzystany w topologiach tpm. z ciekawszych rzeczy nowa sieć p2p zwana Avalanche, obsługa nowych nośników danych hd-dvd oraz blu-ray i jeszcze masa innych zastosowań. obecnie nie mają jednak te opcje funkcjonalności, ale spokojnie w niedługim czasie powinno sie to zmienić. jeszcze jakiś czas i Xp zostanie wyparty przez Viste. nie zgodze sie rownież że Xp jest szybszy od Visty, nawet z sp3. przy odpowiednim dosprzetowieniu V działa o kilkanaście - kilkadziescia procent szybciej. tylko własnie minus tego systemu to duże wymagania sprzętowe.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
28.11.2007 16:41:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

pezet,

Cytat:
nie zgodze sie rownież że Xp jest szybszy od Visty, nawet z sp3. przy odpowiednim dosprzetowieniu V działa o kilkanaście - kilkadziescia procent szybciej. tylko własnie minus tego systemu to duże wymagania sprzętowe.

To trochę tak, jak porównywanie gier tylko ze względu na grafikę Animatedwink Co nowa gra, to nowa karta by się zdała... Dlatego ja mam sobie takiego nie cudnego procka, ale p4 2,4gh i 1gb ramu. karta graficzna 128mega, dyski pojemne... I ixpek chodzi wyśmienicie. Vista u kolegi na lepszym sprzęcie się futrała.

Cytat:
wiele sterowników sypie się

Anoooo właśnie. Win XP w sumie uciągnie więszośc driverów z 98 - przynajmniej tych niezbyt wymyślnych. Inne to już obowiazek producentów hardware'u, by user nie płakał, bo driver się w wiście sypie :/
Dlatego tak, jak mówisz - na wistę zdecydowanie za wcześnie, bo moim skromnym zdaniem to ona jeszcze nie jest dobrze wytestowana i jakby co, to pewnie to jest jakas póxna beta, ale nie wersja odpicowana. WinXp z SP3 już jest na rzeczy Animatedwink

28.11.2007 20:24:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
pezet

*

Falkhor napisał(a):
To trochę tak, jak porównywanie gier tylko ze względu na grafikę Animatedwink Co nowa gra, to nowa karta by się zdała... Dlatego ja mam sobie takiego nie cudnego procka, ale p4 2,4gh i 1gb ramu. karta graficzna 128mega, dyski pojemne... I ixpek chodzi wyśmienicie. Vista u kolegi na lepszym sprzęcie się futrała.

no niby tak, ale za jakiś czas wejdą takie innowacje techniczne jak choćby wspomniane przeze mnie wcześniej nowe nośniki danych blu-ray i hd-dvd, oprócz tego funkcje indeksowania plików, nowe narzędzia wymagajace wsparcia High Definition, obsługa Side Show, Sidebar, interfejs Aero i wiele wiele innych, więc kazdy kto będzie chciał pójść z duchem czasu będzie zmuszony zaopatrzyć się w Vistę i prawdopodobnie też usprawnić swój sprzęt. co prawda wymagania są jakie są (przy domyślnym trybie aero karta m.in. 512 MB RAM z możliwością przepustowości 1 GB/s, pixel shader 2.0), ale w przyszlości i ten sprzęt który wymaga Visty wyprze obecne pecety użytkowników.

Falkhor napisał(a):
Anoooo właśnie. Win XP w sumie uciągnie więszośc driverów z 98 - przynajmniej tych niezbyt wymyślnych. Inne to już obowiazek producentów hardware'u, by user nie płakał, bo driver się w wiście sypie :/

choć wypada jeszcze poczekać do SP3 do Visty to już postęp mimo wszystko z tym jest. wersja Enterprise była juz dość mocno poprawiona, to wersja Ultimate poszła jeszcze bardziej do przodu. ale to dalej nie to. najlepiej używać systemu 32-bitowego albo czekać na fiji czyli service packa. no albo na całkiem nowego Windowsa heh. mianowicie Windows Seven (ciekawe czy nazwa jeszcze ulegnie zmiane). premiera gdzieś w 2010 roku. sam jestem ciekaw cóż to nowego stworzy Microsoft działający już bez Billa Gatesa.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
01.12.2007 02:33:39
Falkhor
Administrator
*

pezet,

Cytat:
wersja Enterprise była juz dość mocno poprawiona, to wersja Ultimate poszła jeszcze bardziej do przodu

Nie suzkałem aż TAK głęboko i nie boję się przyznać - nie kombinowałem z takimi wersjami Smile Ot, mam po prostu wina xp legala... i zn iego korzystam Animatedwink i jestem BARDZO zadowolony Smile

Cytat:
nowe nośniki danych blu-ray i hd-dvd

Hmmm... a sa jakies przeskzody, by.. Xp obsługiwał te formaty?

Cytat:
Windows Seven

heh P) No to mnie zaciekawiłeś Smile Smile :nerd: A cóż to? Tongue

01.12.2007 20:05:31
DjMateoooo

*

Reputacja: 1
nfm: 40

no a ja powiem tyle: Nie ma jak to linux ;]

02.12.2007 14:26:32
Falkhor
Administrator
*

DjMateoooo, O windzie i linuxie już jest temat na Forum. Powiem tyle - zależy, do CZEGO go potrzebujesz Animatedwink

Swoją drogą - oficjalnie umarł Autopatcher. A wielka szkoda - bo była to 'preselekcjonowana' zbiórka poprawek... 'All in 1'. Ale MS nie mógł tego przełknąć Animatedwink

03.12.2007 07:42:25
pezet

*

Falkhor napisał(a):
Hmmm... a sa jakies przeskzody, by.. Xp obsługiwał te formaty?

do blu-ray potrzebny osobny napęd obsługujący ten typ nośnika. ale własnie rzecz w tym że te stacje obsługuje tylko Vista. póki co nie ma żadnych driverów czy plug-in-ów żeby można było je odpalić na Xp albo na innym windowsie. to przypomina analogie do tego że np w 98 nie można na 'sucho' odpalić pendrive czy mp3. bez odpowiednich sterowników jest to niemożliwe na tamtym systemie. podobnie ma się rzecz z Xp i blu-ray tylko rzecz w tym że żadna wtyczka na razie nie powstała żeby można było korzystać w środowisko xp z blu-ray.

Cytat:
heh P) No to mnie zaciekawiłeś Smile Smile :nerd: A cóż to? Tongue

ciężko jest na razie cokolwieik powiedzieć, bo mało informacji w ogóle na jego temat ujawniono, ale jakieś zdjęcia modułów jego pracy można już pooglądać: http://img156.imageshack.us/img156/1641/...hotcb6.jpg; http://www.cnbeta.com/upimg/070802/Aoouch_141310.jpg; http://www.sebastian-lindner.com/karl-el..._modul.jpg; http://perfectwindows.files.wordpress.co...vieena.jpg; http://img218.imageshack.us/img218/2144/...ckolc2.png. jakieś przecieki sie jednak pojawiły. główny nacisk Seven bedzie wywierał przede wszystkim na korzystanie z tych samych danych przez wiele aplikacji, wzrost intuicyyjności interfejsu użytkownika, większe wykorzystanie technologii wirtualizacji albo narzędzia do samodzielnego rozwiązywania problemów. sam jestem ciekaw co to sie urodzi.

DjMateoooo napisał(a):
no a ja powiem tyle: Nie ma jak to linux ;]

rotfl. to czemu korzystasz z windowsa jak nie możesz go strawic ?

Falkhor napisał(a):
Swoją drogą - oficjalnie umarł Autopatcher. A wielka szkoda - bo była to 'preselekcjonowana' zbiórka poprawek...

no faktycznie szkoda. autopatcher to była porzadna rzecz sam zamiast ograniczać sie service packiem instalowałem zawsze zamaist tego autopatcher i fajnie hulało. skondensowana masa łat do wina. ostatni jest chyba z sierpnia tego roku zajmuje 350 MB ale sie opyla. jak ktoś nie ma to polecam sciagnąć i zainstalwoać. swoja drogą to wiadomo czemu microsoft zaczął sie pultać na autopatcher. jak zwykle $$$.

07.12.2007 22:02:12
Falkhor
Administrator
*

pezet, Kurcze, tak aptrzę na te skriny i nie wiem czemu, ale jakoś do mnie nie przemawiają... Kryształowo, kolorowo, pastelowo, ale co mi po tym? Mam wrażenie, że to idzie w stronę ładności, przyjemności, efektownej nowoczesności - ale czy będzie szło w parze FAKTYCZNIE z rozwojem możliwości systemu?

Cytat:
korzystanie z tych samych danych przez wiele aplikacji,

wzrost intuicyyjności interfejsu użytkownika,

Szczególnie te dwie frazy - pamieacie blue skriny podczas instalacji kolejnych wersji windowsów?? praktycznie ZAWSZE pisze to samo Tongue

Cytat:
większe wykorzystanie technologii wirtualizacji

Ja chyba opatrznie rozumiem tę 'opcję' - co w TYM kontekście znaczy wirtualizowanie CZEGOŚ (czego?)

Cytat:
albo narzędzia do samodzielnego rozwiązywania problemów.

Wyslij raport do Microsoft? XP

07.12.2007 22:31:38
pezet

*

Falkhor napisał(a):
Mam wrażenie, że to idzie w stronę ładności, przyjemności, efektownej nowoczesności - ale czy będzie szło w parze FAKTYCZNIE z rozwojem możliwości systemu?

jeśli chodzi o interfejs to w windowsie seven nie zobaczymy już tego oklepanego przycisku Start który ma zostać przez całkiem nowy. koniec też z rozróznieniem danych na znajdujące się na HDD i sieci. generalnie Seven będzie głównie tworzony z myślą o integracji z siecią. oprcz tego microsoft pracuje nad rozwojem technologii korzystania interfejsu usera za pomocą ruchów rąk.

Falkhor napisał(a):
Ja chyba opatrznie rozumiem tę 'opcję' - co w TYM kontekście znaczy wirtualizowanie CZEGOŚ (czego?)

to wykorzystanie takiej technologii dzięki której pojedynczy procesor moze prawcować jakby był kilkoma działającymi równolegle na jednej platformie. dzieki temu może wykonywać wiele procesów jednocześnie

Falkhor napisał(a):
Wyslij raport do Microsoft? XP

heh albo "jak samemu napisać łatkę do windowsa"

07.12.2007 22:57:27
Falkhor
Administrator
*

pezet,

Cytat:
microsoft pracuje nad rozwojem technologii korzystania interfejsu usera za pomocą ruchów rąk.

A'la Johnny Mnemonic? Smile I jakies tam nawiązanie do Wii?? Pewnie jeszcze sterowanie głosem, bo to też niezła technika, wiele upraszczająca.

Cytat:
Seven będzie głównie tworzony z myślą o integracji z siecią

Hmmm... To ja tak zapytam - są gry multiplayer, ale są i singleplayer - dla niektórych może istnienie sieci jest oczywiste, ale ja dobrze wiem, co to był 'alone desktop in the dark' i nie wiem, czy coś mnie przekona, że będzie można tak daleko pobeic w Sieć. Po rpostu wydaje mi się, że nei da się zrobic systemu takiego, aby całkowicie spoko radził sobie Z i BEZ dostępu do sieci. Poza tym - brak podziału na HDD i sieć... wydaje mi się jakiś CHAOS Smile

Cytat:
to wykorzystanie takiej technologii dzięki której pojedynczy procesor moze prawcować jakby był kilkoma działającymi równolegle na jednej platformie. dzieki temu może wykonywać wiele procesów jednocześnie

Yhym. Trochę się poplątałem, bo sądziłem, że to... że to więsze wykorzystanie pamięci a nie procesora... itd. XP XP XP no ale dzięki za wytłumaczenie Smile

Cytat:
"jak samemu napisać łatkę do windowsa"

czy to mi już słusznie pachnie rozwiązaniem... prolinuxowym? Albo raczej 'zlinuksowaciałym'??

07.12.2007 23:18:38
mnemonick

*

nfm: 218

ja mam MX tylko ciiiii i nie ma lepszego począwszy od rozmiarów instalki akończywszy na wyglądzie który przebija i viste i HP sp 1 2 i 3

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
08.12.2007 00:20:10
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

ja powiem tyle - coraz mneij sprzętu jest suportowana przez XP zeby w Toshibe L40 14 F zainstalowac WinXp, trzeba byo integrować sterowniki SATA z instalka XP do tego nie było sterowników do tego laptopa pod XP! Ja na szczęscie miałem już gotową paczke z neta ale goście musieli je ściągać z nawet japońskich stron, a było to możliwe bo dużo laptopów jest robionych na tym samym chipsecie.

Vista była by łatwiejsza ale raz: szkoda kasy dwa PO CO jak xp wymiata

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
08.12.2007 09:34:10
Guest
Unregistered

nfm:

pyk ja mam Viste ,laptopka IntelPentium dual-core 1.7GHz majac na poczatku 1GB ramu nie powiem muliło pieknie czasami lecz dodawszy 2GB ramu VISTA chodzi PIEKNIe fakt faktem ze czasami jakis błąd wyskoczy,niestety nie wszystkie jeszcze programy sa zrobione pod VISTE...i tak mysle jeszcze rok i VISTA w miare bedzie stabilna Animatedwink

08.12.2007 12:53:08
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kiwi
Hrabina ;)
*

nfm: 618

Mi WinXP się podoba i nie myślę zmieniac na Vistę. Zresztą na razie większość znajomych na nią narzeka, bo często się programy wieszają.
:/

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
08.12.2007 13:43:51
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *