Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (4): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 Następna > Ostatnia »
Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970

Qmar, No na pewno bardziej skomplikowane, ale cóż. Troszkę humoru no Smile

13.03.2007 18:57:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Hyginus

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 21

Powitać po przerwie.
Co do Wikingów i inych "wczesnych" - w rzeszowie jest np. drużyna Słowian i Wikingów Dzikie Kły, którzy bawią się w takie klimaty.
I fakt, wczesne Średniowiecze jest ciekawe, a w ogóle legenda Wikingów robi swoje... Mnie do odtwarzania póxniejszych dziejów skłoniło m.in. możliwe uzbrojenie ochronne.
Ja mogę walczyć w rękawicach płytowych (z segmentów stalowych), które chronią rewelacyjnie. Wcześni - przyjmuje się, że walczyli bez osłon dłoni, stosuje się obecnie rękawice skórzane, czasem z doszytymi płytkami utwardzonej, grubej skóry. Ale i tak połamane palce to codzienność. Podobnie stawy: na łokciach, kolanach czy nadgarstkach mam stal. Wcześni - często tylko kilka warstw przeszytej tkaniny. Po strzale dunem (taki toporek na długim trzonku, masakrator zaiste, tarcze kruszy jak dziecko gofra) w kolano niektórzy już nie pobiegają... Zresztą sam mam zjechany lewy łokieć po jednym z treningów bez osłon, i dość awaryjne kolano (też leweSmile. Po pokazówce bez osłon rąk dla TVP pęknięta kość prawego przedramienia, itp. Jak już pisałem: zabawa jest fajna, ale trzeba rozsądnie...
Co do kosztów: właściwie nie ma górnej granicy.Np. porządna zbroja mediolańska (późny gotyk, pełna płyta, pełno ozdób, dodatkówz brązu etc.) może kosztować 30 000 zł. Tylko troche szkoda w tym walczyć..
Można założyć, że za ok. 1/10 takiej sumy można się uzbroić na tyle, by stanąć do boju.
Np. na przełom XIV/XV wieku: hełm ok. 450 zł, przeszywka ok. 200, naręczaki i bigwanty (ręce i nogi) to ok. 350 i 450 zł, rękawice ok. 350, naramienniki ok. 200, miecz ok. 450 (wystarczający do walki), tarcza ok. 150, płaty czy kirys (na tułów) ok. 400.
U wczesnego np. mniej pójdzie na rękawice czy naręczaki, ale sporo kosztować będzie lamelka czy inna wczesna osłona ciała.

[ Dodano: 2007-05-21, 22:00 ]
Witam ponownie. Już po turnieju w Odrzykoniu. Pogoda była pod psem, ale nie przeszkodziło nam to w przygotowaniu widowiska historycznego, które zachwyciło przybyłych. Niedawno w Kalejdoskopie TVP3 Rzeszów można było zobaczyć reportaż z naszego turnieju, a na naszej stronie http://www.zakon.rzeszow.pl można obejrzeć zdjęcia z Odrzykonia.
Co istotne - turniej ten był o tyle wyjątkowy, że w całości zrealizowany wyłącznie przez nasz Zakon - w sile komturii krośnieńskiej, rzeszowskiej, łańcuckiej, krakowskiej i wrocławskiej. W naszych szeregach znalazło się już tyle wspaniałych ludzi, iż stało się możliwe "obstawienie" bez pomocy innych grup rycerskich dwudniowej, dużej imprezy. Nie muszę chyba dodawać, że wrażenia po wspólnym turnieju wśród przyjaciół są niezapomniane... Zapraszamy do nas chętnych, którzy też chcą posmakować takiej przygody!
A oto kilka fotek na zachętę:

Minusculus Dominus
Zakonu Rycerzy
Boju Dnia Ostatniego
15.03.2007 19:34:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Mariusz Prawy

*

nfm: 158

Widzę Hyginusie, że czytasz w moich myślach gdyż właśnie miałem te zdjęcia zamieszczać. Ale za to pozwolę sobie zamieścić zdjęcia z innego pokazu.

29 kwietnia daliśmy pokaz na stadionie Stali Rzeszów. W ciągu dwóch dni zmobilizowały się siły komturii rzeszowskiej, łańcuckiej, krośnieńskiej i krakowskiej, aby dać ponad godzinny pokaz przed meczem żużlowym Marma - Unia. Wkrótce na stronie Zakonu http://www.zakon.rzeszow.pl więcej zdjęć i relacja z pokazu.

I ja dołączam się do zaproszenia w nasze szeregi.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
22.05.2007 10:19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

No no Smile Nie ma co, niezłe sceny Smile

Hmmm... Tak jakoś mi się skojarzyło - w tych zbrojach i z takim sprzętem bylibyście świetną siłą prewencji np. na zamieszki kibiców Tongue Ale oczywiście - oby nie Biggrin

No i te ognie :O

22.05.2007 13:14:27
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,664

Widze na fotkach zescie nauczycielke angielskiego z 2LO w lct przekabacili Drwi

22.05.2007 15:04:38
Mariusz Prawy

*

Falkhor - na Stali było prewencji tyle, że ho-ho. I muszę Ci powiedzieć, że nawet mieli do nas jakieś ą ę, bo chcieliśmy zbierać myto za przejazd drogą na której staliśmy... Coś tam mówili, że to tylko oni mogą, bo jakaś umowa z rządem... Dziwni jacyś Drwi Ale fakt faktem, że w co bardziej szalonym łebku rodziła się myśl sparingu z panami z prewencji Biggrin Co do zamieszek z kibicami to naprawdę życzmy im, żeby nigdy nie mieli okazji wypróbowania na własnej skorze solidnej formacji rycerskiej.

Qmar - my? Przekabacili? Sama przyszła, sama chciała Biggrin I bardzo dobrze zrobiła. My ją jedynie w tej decyzji utwierdzamy.

22.05.2007 16:04:30
Falkhor
Administrator
*

Mariusz Prawy,

Cytat:
Co do zamieszek z kibicami to naprawdę życzmy im, żeby nigdy nie mieli okazji wypróbowania na własnej skorze solidnej formacji rycerskiej.

Też im tego życzę, ale jak czasem widzi się te burdy, to przydałby im się taki łomot od Was, hehe Smile Lecz fakt... miecz solidny to nie policyjna pała...

Też zauważyłem tę nauczycielkę Smile Tongue

22.05.2007 18:52:23
Qmar
Moderator
*

zrobie sobie łuk ;] i tak od dawna to planowalem Drwi macie dostateczna ilosc lucznikow? Biggrin

22.05.2007 19:25:19
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

ta juz widze jak pojdziesz z tym lukiem Tongue predzej pojedziesz od tej zakichanej Irlandii niz zrobisz ten łuk xD

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
22.05.2007 19:56:38
Qmar
Moderator
*

oooo teraz to zobaczysz zrobie go ! zebys wiedziala !

22.05.2007 20:12:56
Mariusz Prawy

*

Noooo Qmar zapraszam na spotkanie :!: Matury się bądź co bądź prawie skończyły. Dowiesz się co i jak z łukami itd. W komturii mamy już 3 łuki, ale im więcej tym lepiej. A Ty Padlinka się nie mądrzyj Drwi Drwi Drwi Liczę, że przyjdziesz i w ten piątek - jeżeli tylko sala będzie - tańczymy.

A tak przy okazji - na sprawy komturii mamy nadal inny temat:
http://forum.lancut.org/topics59/komturi...428,15.htm

Żeby nie było, że offtopujemy Biggrin

22.05.2007 20:55:38
okimaxim

*

nfm: 2,325

ech kurcze fajne fajne Biggrin byłam na jednej próbie ^^ i zaraz po mojej ostatniej maturze, tj. 1 czerwca jęsli mnie nie wyrzucicie przyjde jeszcze raz Biggrin i jak mnie jeszcze nie będziecie mieli dość - jeszcze raz, i nie daj Boże jeszcze raz ^^ =D :lol-sweat: niech sie jeszcze ktoś zapisze bo tak mi łyso samej chodzić :lol-sweat:

23.05.2007 09:16:34
Qmar
Moderator
*

OKM przyjdz do mnie pierw to pojde tam zyrknąc Biggrin tylko uprzedz mnie o wizycie Drwi zebym wiedzial i byl w domu Biggrin

23.05.2007 09:26:49
okimaxim

*

nfm: 2,325

no to sie nastaw na 1 czerwca koło 17.50 Tongue (bo z tego co pamiętam spotkania są o 1Cool albo jak mi sie uda to i w ten piątek - 25.05 Animatedwink też koło tej godzinki ale to sie okaże czy 25 czy 1 bo to nie ode mnie zależy

23.05.2007 12:01:52
Mariusz Prawy

*

Zapraszam i w piątek 25 maja i 1 czerwca, i w ogóle w (prawie) kazdy piątek Biggrin Ale z jednym drobnym zastrzeżeniem - spotkania zaczynają się o 17.30. Po 18 jest trening taneczny i tylko taneczny - sprawy Zakonu i komturii nie są wtedy omawiane.

Okimaxim nie bój się nic. Musiała byś bardzo, ale to bardzo podpaść, żeby ktoś Cię wyrzucił. Pozatym nie znasz nasz wszystkich ]:-) I sama u nas nie będziesz. W końcu komturia liczy sobie te 12 osób.

23.05.2007 14:46:34
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *