Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (8): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] 5 6 7 8 Następna > Ostatnia »
Żałoba narodowa
Autor Wiadomość
Eisenhower

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 250

lukascompl napisał(a):
Ja pisałem o ty , iż to straszna tragedia, ale nie wolno co rusz ogłaszać sobie stan żałoby narodowej- ale to kwestia prezydenta, i jakości rządzenia.

Przypomnij sobie jak napisales, ze powinno sie oglaszac zalobe po prawdziwej katastrofie, smierci 100 itp. W takim razie smierc 100 to tragedia, a 27 co? Statystyki?

25.07.2007 20:18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukascompl

*

nfm: 1,417

Eisenhower napisał(a):
W takim razie smierc 100 to tragedia, a 27 co? Statystyki?

Tak napisalem bo trudno określić w jakim momencie mamy do czynienia z wielką tragedia- tysiące ludzi giną na drogach w wyniku wypadków samochodowych, tysiące ludzi codziennie głoduje, ale jakoś nikt nie znajduje w tym momencie czasu na refleksje. Wiem , że życie pojedyńczego człowieka jest niprzeliczalne na żadne skarby świata- ale jakąś granica powinna być niepisanie wprowadzona. A co jeśli za kilka tygodni zdarzy się podobna tragedia np. wukolei się pociąg czy inne pandemonium spadnie na polskich obywateli?

25.07.2007 20:24:25
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,344

lukascompl, a ja ci na to co piszesz powiem: czasem nawet śmierć jednej osoby to wielka tragedia :!:
jeszcze jedno: uważasz, że załoba narodowa to głupota :?: to poprostu jej nie przestrzegaj i już :!: nie widze tu problemu...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
25.07.2007 22:00:56
lukascompl

*

levi napisał(a):
jeszcze jedno: uważasz, że załoba narodowa to głupota to poprostu jej nie przestrzegaj i już nie widze tu problemu...

I znów ktoś chce zmanipulować moje słowa- a więc wyjaśniam iż tak częste ustanawianie żałoby narodowej obniza jej rangę- i to jest bardzo szkodliwe wg mnie.

25.07.2007 22:27:52
levi'
Moderator
*

lukascompl,

Cytat:
tak częste ustanawianie żałoby narodowej obniza jej rangę

a co my na to poradzimy, że tak często (w ostatnich latach) dochodzi do tragedii :?: :!:

Cytat:
to jest bardzo szkodliwe wg mnie.

szkodliwe :?: a w czym :?: :O

25.07.2007 22:30:25
lukascompl

*

levi napisał(a):
a co my na to poradzimy, że tak często (w ostatnich latach) dochodzi do tragedii

Tylko iż trzeba traktować każda tragedię w tak uroczysty sposób. Zależy jeszcze co uznać za tragedię narodową, ale to juz inna kwestia.

25.07.2007 22:35:25
levi'
Moderator
*

lukascompl,

Cytat:
Tylko iż trzeba traktować każda tragedię w tak uroczysty sposób.

a jak inaczej chciałbyś uczcić śmierć tych ludzi :?:

Cytat:
Zależy jeszcze co uznać za tragedię narodową, ale to juz inna kwestia.

no to słucham :!: - czym dla ciebie jest tragedia...:?: :?: :?:

25.07.2007 22:38:23
Eisenhower

*

lukascompl napisał(a):
Tak napisalem bo trudno określić w jakim momencie mamy do czynienia z wielką tragedia- tysiące ludzi giną na drogach w wyniku wypadków samochodowych, tysiące ludzi codziennie głoduje, ale jakoś nikt nie znajduje w tym momencie czasu na refleksje. Wiem , że życie pojedyńczego człowieka jest niprzeliczalne na żadne skarby świata- ale jakąś granica powinna być niepisanie wprowadzona. A co jeśli za kilka tygodni zdarzy się podobna tragedia np. wukolei się pociąg czy inne pandemonium spadnie na polskich obywateli?

Prezydent to interpretuje, skoro podjal taka decyzje to widocznie byla wlasciwa. A z pewnoscia zrobil to po konsultacji.

lukascompl napisał(a):
tak częste ustanawianie żałoby narodowej obniza jej rangę- i to jest bardzo szkodliwe wg mnie.

W niczym to nikomu nie zaszkodzi. Mentalnosc ludzka jest i bedzie taka sama. Jesli dochodzi do tragedii to zaloba narodowa zawsze bedzie zaloba narodowa.

lukascompl napisał(a):
Zależy jeszcze co uznać za tragedię narodową, ale to juz inna kwestia.

Halemba, Katowice, Grenoble i wszelkie tego typu podobne. Nie ma co rozgraniczac. Smierc ludzka zawsze bedzie tak samo bolec.

25.07.2007 23:32:11
lukascompl

*

Eisenhower napisał(a):
Prezydent to interpretuje, skoro podjal taka decyzje to widocznie byla wlasciwa. A z pewnoscia zrobil to po konsultacji.

Co do tego nie jestem pewien- ale ten prezydent...zresztą szkoda słów..

Eisenhower napisał(a):
W niczym to nikomu nie zaszkodzi. Mentalnosc ludzka jest i bedzie taka sama. Jesli dochodzi do tragedii to zaloba narodowa zawsze bedzie zaloba narodowa.

Szkodzić może także to co niewymierne.- to naprawdę jest różnica wg mnie.

25.07.2007 23:48:32
Eisenhower

*

Mialem nic juz nie pisac na temat zaloby narodowej bo sie skonczyla, ale dwa slowa jeszcze napisze.

Twoja sprawa jak reagujesz na zalobe, ale wiek juz swoj masz i raczej nie zaimponujesz innym tym, że chcac być cool, pokazujesz ze masz to daleko w d***. Nikt na sile nie zmuszal Cie do placzu, stania przy warcie, apelu itd. wiec nie wiem w czym problem. Gdyby kazda taka tragedie traktowac jako malo znaczacy incydent, to po kilku latach zrobilaby sie taka znieczulica, ze gdybys konal na ulicy, kazdy by Cie olal (czego Ci nie zycze).

Jeszcze przez ten temat przewinelo sie, ze w tydzien na polskich drogach tez ginie tyle osob. Oni w niczym nie sa gorsi, po prostu bardziej daje do myslenia, gdy naraz ginie tyle osob, w jednym miejscu. Tyle w temacie.

27.07.2007 21:22:53
Ekolog

*

nfm: 372

Żaloba narodowa-moim zdaniem wiele rzeczy jest robionych tylko na pokaz. 2-3 dni show a pozniej znalezienie winnego-czytaj kozla ofiarnego po czym pokaza szpital i szczesliwe rodziny rannych.....a o zabitych juz sie zapomina. Niwe widziale w tv zadnejgo materialu dot. tragicznie zmarlych-kim byli, co robili....To wszystko takie schematyczne i troche pod publiczke. Propozycja-likwidacja instytucji zaloby narodowej.

Ekolog
27.07.2007 22:00:12
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
Żaloba narodowa-moim zdaniem wiele rzeczy jest robionych tylko na pokaz. 2-3 dni show a pozniej znalezienie winnego

przykro mi, że tak to odbierasz :!: :eek:

Cytat:
Propozycja-likwidacja instytucji zaloby narodowej.

ja ci już kiedyś powiedziałem: nie zgadzasz się na żałobe, nie podoba ci się, uważasz, że jest głupia :?: to jej poprostu nei obchodz i już :!: :!: :!: przecież nikt cię nie prosi żebyś okazywał rodzinom tych ofiar współczucie :!: :!: :!: to jest TWOJA sprawa facet...

28.07.2007 06:52:56
lukascompl

*

Eisenhower,

Kolejny raz zarzucasz mi znieczulicę- twoja sprawa- niech ciebie to nie obchodzi co ja myślę i czuję- dyskutowałem nie nad tą wielka tragedią ale nad sposobem i trybemk i iloscią tak doniosłych stanów, jakimi są żałoby narodowe- moje poglady wyraziłem wcześniej- a ty nadal swoje.

28.07.2007 10:16:47
Eisenhower

*

Jak wyzej napisalem. Nikt do niczego Cie nie zmuszal, rozczulania sie nad tragedia itp. Ale gdyby za kazdym razem przy takiej tragedii panstwo przechodziloby obojetnie to przy nastepnych obojetnie przechodzilby kazdy. Sezon na owoce w pelni, nudzi sie, to kiego c**ja obchodzi Cie czyjas tragedia.

28.07.2007 14:21:31
Guest
Unregistered

nfm:
I know it seems hard sometimes

lukascompl napisał(a):
Eisenhower,

Kolejny raz zarzucasz mi znieczulicę- twoja sprawa- niech ciebie to nie obchodzi co ja myślę i czuję- dyskutowałem nie nad tą wielka tragedią ale nad sposobem i trybemk i iloscią tak doniosłych stanów, jakimi są żałoby narodowe- moje poglady wyraziłem wcześniej- a ty nadal swoje.

znieczulica dobrze ujete Tongueheh
Pozdro

28.07.2007 17:54:37
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *