Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żydzi w Łańcucie
26.06.2008, 21:00:08
RE: Żydzi w Łańcucie
przepuścili zapewne dla tego że się obawiali czy przypadkiem nie masz jakiejś bomby lub żeby ktoś nie wjechał w samochód od tyłu a skręcający w żydów Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11.08.2008, 22:59:52
Przeciwwaga!: Jak zwykle temat "Żydzi" przywołuje całą masę zjadliwych tekstów, co świadczy negatywnie o autorach, przerzuca się na wszystkich Polaków i czyni z tego tematu prymitywną paplaninę na forum. Polacy to naród znany już chyba wszędzie jako nietolerancyjny, rasistowski i przede wszystkim antysemicki. Tak jak przedwojenna antyżydowska polityka i ideologia doprowadziły do holokaustu - tak i teraz podnoszą się głosy "patriotów" żądne tego samego. A widzą każdy szczegół interpretując go złośliwie, przy czym swojej podłości nie dostrzegają. Wiecie dlaczego Żydzi w Łańcucie nie mieszkają? A dlaczego z całej Polski musieli uciekać? Jak może wypowiadać się ten czy tamten wrednie o tym umęczonym również przez Polaków narodzie? - Dlaczego musiałem urodzić się Polakiem!?
12.08.2008, 08:09:56
Kittner - A mnie nie podobają się ludzie, którzy wszędzie węszą antysemityzm i to do tego stopnia, że tracą zdrowy rozsądek i popadają w paranoiczny i ubezwłasnowolniony lęk przed tym, że ktoś może nie lubić człowieka, który akurat jest Żydem. I nie ma to nic wspólnego z prześladowaniami politycznymi i społecznymi, jakie historia przypisała znaczeniu antysemityzmu.
Zatem jeżeli Żyd obsika płot mojego kolegi i mnie nie będzie się to podobać, to jestem antysemitą, który chce go wysłać do gazu za to, że zagraża mojemu lebensraum? Że jest gorszą rasą?

Pojęcie antysemita stało się po prostu terminem mylącym, używanym nieadekwatnie do czynu.

kittner
Cytat:Polacy to naród znany już chyba wszędzie jako nietolerancyjny, rasistowski i przede wszystkim antysemicki. Tak jak przedwojenna antyżydowska polityka i ideologia doprowadziły do holokaustu - tak i teraz podnoszą się głosy "patriotów" żądne tego samego. A widzą każdy szczegół interpretując go złośliwie, przy czym swojej podłości nie dostrzegają. Wiecie dlaczego Żydzi w Łańcucie nie mieszkają? A dlaczego z całej Polski musieli uciekać? Jak może wypowiadać się ten czy tamten wrednie o tym umęczonym również przez Polaków narodzie? - Dlaczego musiałem urodzić się Polakiem!?
Miło, że nazwałeś mnie antysemitą, człowiekiem nietolerancyjnym no i że jestem rasistą. Powinieneś dodać jeszcze, że jestem pijakiem i złodziejem.
Przedwojenna polityka antyżydowska? W Polsce? Może mi to jakoś pokaż, narysuj, bo ja kojarzę przed wojną szczególnie politykę nazistowskich Niemiec hitlerowskich.
Dlaczego Żydzi nie chcą mieszkać w Łańcucie? Nie wiem, ale wiem, że miałem kolegę Żyda mieszkającego w Leżajsku i jakoś wszystko było ok.
Umęczony naród... a jakbym tak powiedział, że Romowie są bardzo umęczonym narodzie? Zaraz by pewnie ktoś powiedział, ze to ich wybór, że to Cyganie-złodzieje, bla bla bla.

A za to, że urodziłes się Polakiem - obwiń rodziców. Jeżeli jesteś ochrzczony - to też za to możesz ich winić.

Popadłeś chyba w jakieś niewolnictwo stereotypów.

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
12.08.2008, 11:11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2008 14:50:03 przez kittner.)
Falkhor, przeciwnie - wyzwoliłem się od stereotypów. Cały ten link jest wzorcowym poglądem na te sprawy, a ja mam inny. Zauważ, że podałem tekst jako przeciwwagę i spełniło to moje oczekiwania. - Cyganie? Gościłem u nich z przyjaciółmi na zjeździe w Tarnowie. Bardzo mili ludzie! (i bardzo bogaci). Sama Księżna siedziała z nami, a jej syn co chwila całował ją w policzek. Dowiedzieliśmy się dużo o ich historii w Polsce, poznaliśmy opinie zagranicznych gości, a zabawa była szampańska! Wirtuozi grali na żywo cudeńka i ehh.. te młode, roztańczone czarodziejki w kolorowych szatach! - W czasie II wojny przeznaczeni do likwidacji na równi z Żydami. Dantejskie sceny na zdjęciach, które przetrwały z tamtego okresu. Co do nacjonalistycznych ideologii przedwojennych, polecam Dmowskiego będącego głównym przedstawicielem i jednym z największych polityków tamtego okresu. Wielu do dziś uważa go za prawdziwego patriotę Polaka. Teorie i filozofie zatopione później w morzu krwi. Absolutnie do nikogo nie mam pretensji, że urodziłem się Polakiem - staram się tylko widzieć więcej.

P.S. A co powiesz o współczesnych ideologach np. Rydzyku, Jankowskim i całej masie zgodnie przyklaskującego kleru? Wpajanie ludziom nienawiści to też na niby, a w rzeczywistości są prosemitami i dobrymi obywatelami? Bo się w tym gubię.. (Bóg do którego się modlą to Żyd Jezus)
12.08.2008, 14:57:07
My tutaj przecież wszyscy żydów kochamy, podobnie jak i każdą inną narodowość! Jesteśmy KATOLIKAMI. Pan z Wami bracia i siostry!

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
12.08.2008, 15:49:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2008 15:55:52 przez kittner.)
Bo utarło się, że jak Polak - to katolik. Statystycznie 98%. Toż to czysta tolerancja..
Mamy więc katolicką miłość bliźniego w Iraku, w Afganistanie i chętnie byśmy jeszcze komuś dokopali, a wszystkiemu winni Żydzi..
..co ja piszę! Racja. My wszystkie narodowości kochamy!!! (absolutnie wszystkie)
12.08.2008, 15:51:42
Skoro tak mówisz, jesteś antysemitą.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
12.08.2008, 16:26:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2008 16:42:53 przez kittner.)
Bake! To bardzo daleko idący wniosek. Za antysemityzm przyjmuję znaczenie jakie nadali mu ludzie: nienawiść do Żydów - a nie jego pierwotny kontekst (narody semickie). Powaga - antysemityzm wyssałem chyba z "mlekiem matki" i wśród Was, Łańcucian wykarmiłem go solidnie. Później dopiero zauważyłem tę chorobę i ciężkie bitwy ze sobą stoczyłem żeby się go pozbyć. Wiem jakie to trudne, a prawie wszyscy bezmyślnie powtarzają; ja antysemitą nie jestem, ale... i tu się zaczyna. Może dość o mnie.. To jesteś 100%-owym katolikiem?

Ciągle nie wiem skąd ten wniosek u Ciebie..
12.08.2008, 17:49:56
Wszystko jest na forum odnośnie mojego katolicyzmu. Każdy ma swoje zdanie. Nie mam za co ich kochać. I boli mnie że własnego zdania wole nie napisać.

Nie ma co wałkować. Każdy ma swoje zdanie.

12.08.2008, 19:08:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2008 22:45:37 przez kittner.)
Jestem tu "świeżakiem", a Falkhor już mnie nie lubi. Może się mylić, ale to poważny gość. Podobnie jak Ty, nikogo nie myślę przekonywać do lubienia czy nielubienia kogokolwiek, a raczej chodzi o to żeby się nie dać oszukać, bo cenię sobie własną duszę. Przeczytałem (na razie pobieżnie) wszystko co pisaliście na temat katolicyzmu. Nie spodziewałem się, że w Łańcucie spotkam tak niezależną w poglądach osobę. Może jest Was więcej.. Przechodzę za chwilę do Twojego tematu i zagłębię się trochę bardziej.
Też lubię Iron Maiden!! Z tej opcji również Motor Head, Judas Priest, Metalica..
Pasjami słuchałem Bluesa, lubię Jazz (Holdsworth, Abercrombie, Stern np.) i inne Muzy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
22.08.2008, 11:10:06
To ja zadam takie pytanie - jak sprawdzic, że ktoś jest 100% katolikiem, antykatolikiem, judaistą, itepe? No chyba sie nie da, prawda?
Nie dać się oszukać... podobny kontekst nadałem dyskusji o historii KK... Póki nei jesteśmy bogami, nie mamy opcji poznania całej prawdy. Ani wyboru absolutu - mylimy się, złościmy (poddajemy emocjom) stąd tak wielka różnorodność KK nawet jako instytucji.
Ale co do Żydów... Znowu się powtórze - jeżeli krzyknę na Żyda, żeby nie sikał na mój płot, to czy ja jestem antysemitą?
Kittner - No a to wyssanie antysemityzmu do Żydów z mlekiem matki... jakkolwiek to przenośnia, to skoro nie chcesz dać sie oszukać - zostałeś oszukany przez rodziców? Stoczyłes wiele bojów i udało Ci się... no co Ci się udalo? jak zwalczyłeś to wykarmienie swojego podejścia przez mieszkańców łańcuta? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
25.08.2008, 16:06:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.08.2008 16:24:22 przez kittner.)
Może zacznę od końca tym razem: -
Używając tej (jak słusznie zauważyłeś) przenośni, miałem na myśli wyłącznie to, że nie mogę się doszukać źródła, czy początku tej dziwnej i niczym nie uzasadnionej antypatii. A w tym, że to choroba społeczna utwierdzili mnie ludzie, którzy niezwykle często wygłaszali swoje "mądrości" pod adresem Izrael - włącznie z ordynarnymi dowcipami i hasłami "Żydzi do gazu" m.in. Taki widać obyczaj.. Teraz również na forach można znaleźć zjadliwe i "rzygliwe" teksty i antyizraelskie chamstwa (to forum jest akurat jednym z bardziej zrównoważonych i to nie tylko w tych sprawach). Kiedy zauważyłem, że jestem na tej samej drodze, postanowiłem powalczyć, a nie pisałem, że już wygrałem. Jak chodzi o prawdziwe przewartościowania wewnętrzne to bardzo trudna sprawa.
. Pewna stara mądrość mówi, że "łatwiej jest pokonać tysiąc zbrojnych niż samego siebie".. i obojętne czy się mieszka w Łańcucie, Warszawie, Rzeszowie czy Paryżu, i nie chodzi tylko o antysemityzm. / Każdemu można zwrócić uwagę żeby nie sikał po płocie, a narodowość sikającego jest tu bez znaczenia - chodzi właśnie o poczucie wewnętrzne jakie w przypadku gdy będzie to Żyd, przez dłuuugie! lata potem komuś towarzyszy - a może do śmierci i jak o tym zjadliwie opowiada dodając: "co, nie wolno mi nic powiedzieć bo to Żyd?". Proponuję - niech taki człowiek sam obsika komuś płot to będzie remis i może go ta pretensja opuści. Będzie zdrowszy.
O Tobie Falkhor mam lepsze zdanie - nie wiem dlaczego (nie cierpię kadzić komukolwiek).

// Jak ludzie wierzą to zweryfikuje czas, a mamy w historii i współcześnie liczne przykłady. Iluprocentowym wyznawcą jest ten czy tamten to jego prywatna sprawa, natomiast monopol na prawdę chyba do dziś ma Watykan, który na starcie wyrzucił!! z Biblii najważniejsze po pierwszym, przykazanie dotyczące bałwochwalstwa. Resztę poprzekręcał i pogmatwał dla pieniędzy. Nauka katolicka taka właśnie jest - i dogmat. Posługując się niby-prawdą dokonano niewyobrażalnych zbrodni. Ja szukam tej innej.. właściwej.

edyt. żeby dopisać co mi przyszło do głowy: Znam Łańcucianina każdego jak siebie samego.. Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
26.08.2008, 08:44:48
Ten płot to taki modelowy przykład - nie jest wazne, kto na niego sika, wazne, że sika. I właściciel takiego płotu może powiedziec nawet po prezydencku 'spieprzaj dziadu' do takiego delikwenta i nie będzie to w żadnej mierze antysemickie (jesli to będzie Żyd), antyczarne (Murzyn), antyindiańskie (Indianin).

Czy łańcucianie są antyzydowscy? Wg mnie bardziej antyzydowscy mogliby byc meiszkańcy Leżajska, gdzie Żydzi próbowali a może dalej próbują odzyskiwać swoje stare włości. Poza tym z racji grobu cadyka Elimilecha jest ich tam okresowo bardzo dużo (ZNACZNIE więcej niż w Łańcucie - tutaj jeden, dwa autokary, tam - minimum 5... chociaz ja widziałem na placu targowym 11 Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ).

Jednak temat to Żydzi w Łańcucie... Ja mam jakies porównanie, nie wiem, jak inni. Akurat przykład z płotem jest zupełnei rzeczowy - cmentarz żydowski jest w Łańcucie, jest i synagoga (która juz przestała być 'zamkowa').

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
26.08.2008, 23:53:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.08.2008 01:19:37 przez kittner.)
Falkhor, czekałem z tym postem trochę bo niektórych spraw nie rozważa się nagle, tylko spokojnie. Spróbuję spokojnie; temat Narodu Izrael zawsze jest drażliwy i wywołuje emocje, sprzeczne opinie, podziały poglądowe itd. itp. ..obnaża też złe uczucia, a także prowokuje wiele innych zachowań, których zdrowsi moralnie później się wstydzą. Pozostali tego wstydu nie mają i wszystko umieją sobie na swoją korzyść wytłumaczyć. Postaraj się mnie zrozumieć. Jak w każdym Narodzie są u nich źli i dobrzy, i tak jest u wszystkich ludzi na świecie - tylko nie u Polaków, którzy są wyłącznie dobrzy i zawsze mają rację. Wypatrzą najmniejszy okruszek na wycieraczce sąsiada, a kupy śmieci i błocka w swojej chałupie nie zobaczą, tylko będą wmawiać całemu światu, że to dzieło sztuki takie. Są doskonałymi arbitrami - wyłącznie na własną korzyść, zawsze skrzywdzeni. Kiedy słyszę jakiś choćby zarzut pod adresem Żydów lub innych nacji, natychmiast przygniata mnie świadomość mrocznej strony historii Polaków i nic na to nie poradzę. (Wielcy, wzniośli, szlachetni bla bla bla). Odnośnie własności też mam swoje zdanie.
.
Właściwie napisałem więcej, ale edytowałem post i skasowałem resztę tekstu. Zdążymy - mam nadzieję - o niejednym jeszcze porozmawiać.
.
Ps. F. - Cieszę się, że tak rzetelnie podszedłeś do tego tematu.
27.08.2008, 20:57:08
Moim zdaniem mozna dodac do tego tematu, że naród zydowski jest jakimś szczególnie doświadczonym przez historię. Az tak dobry z historii nie jestem, ale można by pewnie pokusić sie o badania, czy nie powinny w literaturze funkcjonować wyrażenia takie jak indiocaust, afrocaust, romocaust.... Antymurzynizm, antyindianizm, antyromizm, antyrusizm. Wtedy Holocaust jak i antysemityzm utraciłyby swoje nienaukowe skojarzenia. W końcu i Murzyni, Indianie, Romowie, Rosjanie - doczekali się swojej gehenny. I to nie tylko ze względu na to, że są np. bogaci, ukierunkowani na specjalistyczne zawody, zamknięci (trudna asymilacja z innymi), ortodoksyjni religijnie. Murzyni - byli tylko czarni. Indianie - czerwoni. Romowie - cygańscy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Rosjanie - komunistyczni (słowa komunizm w tym kontekście prosiłbym upatrywac bardziej jako nie tylko uspołecznienie środków produkcji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji )... Nawet do Eskimosów mozna by dojść.

Ktoś kiedys zarzucił mi (akurat nie na tym Forum), że ja jestem młody, nic nie pamiętam i mało rozumiem. Może przez to nie zdołałem jakoś znienawidziec Niemców, antagonizowac się z Rosjanami czy domagać się sprawiedliwości za gwałty Czechód na cieszyńskich dziewicach (to nawiązanie do pewnego wykładu z czasów studiów, temat rzeka i ani ani nie dowodzi tego, jakoby Czesi byli w czyms gorsi od nas :] ).

Rzetelność? Tutaj trzeba by do pełnej rzetelności jakiegos profesora i młodego doktora, by wyłuskać suche fakty. Ja mimo wszystko staram się miec trochę zdrowego rozsądku Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
[se schlebiam] Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy